Furtuni electrice în toată țara! Prognoza ANM a fost modificată

ANM a modificat din nou prognoza și anunță că urmează furtuni electrice în toată țara. După câteva avertizări tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, iată că ne confruntăm cu un alt fenomen meteorologic. Despre ce este vorba și ce reprezintă, de fapt, furtunile electrice.

Furtuni electrice în România
Începând de miercuri, 8 iunie, toată țara va fi afectată de furtuni electrice, averse torențiale, descărcări electrice, vânt puternic și grindină. Conform definiției oferite de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA), o furtună electrică este produsă de un tip nor cumulonimbus și care este însoțit de fulgere și tunete puternice.

În Banat, temperaturile di timpul zilei vor marca o scădere până în data de 10 iunie, de la medii de 29 de grade, spre medii de 26 de grade. După data de 10 iunie, vremea se va încălzi semnificativ, iar în jurul datei de 16 iunie, media regională va fi de 33 de grade.

În Crișana se anunță averse torențiale în perioada 8-10 iunie, precum și după data de 16 iunie. Temperaturile maxime vor marca o scădere ușoară până în data de 10 iunie, de la medii de 28 de grade, spre medii de 26 de grade. După data de 10 iunie, vremea se va încălzi, iar în jurul datei de 16 iunie, media regională va fi de 32 de grade.

În Transilvania valorile termice diurne vor avea ușoare variații până în data de 10 iunie, cu o medie de 25…26 de grade. După data de 10 iunie, vremea se va încălzi, iar în jurul datei de 16 iunie, media regională va fi de 30…31 de grade.

Zona Maramureș va fi marcată de instabilitate atmosferică în special în zilele de 9 și 10 iunie. În ceea ce privește temperaturile, până în data de 10 iunie, variațiile termice diurne nu vor fi semnificative, iar media maximelor va fi de 26…28 de grade. Apoi, pană în data de 16 iunie, maximele termice vor fi în creștere până la valori, în medie, de 30…31 de grade.

Prognoza meteo în Moldova
În Moldova se anunță ploi torențiale pe 10 și 11 iunie. Valorile termice diurne vor avea ușoare variații până în data de 11 iunie, iar media acestora va fi de 27…28 de grade. După data de 11 iunie, vremea se va încălzi, iar în jurul datei de 16 iunie, media regională va fi de 32 de grade.

Pentru Dobrogea, meteorologii anunță probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică, averse cu caracter torențial și izolat cantități importante de apă. Valorile termice vor avea tendința de creștere până în jurul datei de 16 iunie. Astfel, mediile maximelor vor crește de la 23…24 de grade, spre 30 de grade. Spre sfârșitul intervalului, valorile diurne vor scădea ușor până la medii de 28 de grade.

În Muntenia vor fi condiții pentru manifestări de instabilitate atmosferică pe întreg intervalul de anticipație, dar probabilitatea pentru averse ce vor avea și caracter torențial și izolat cantități mai importante de apă va fi ridicată în zilele de 10 și 11 iunie.

În Oltenia, valorile termice, îndeosebi cele maxime, vor avea tendința de creștere până în jurul datei de 16 iunie. Astfel, mediile valorilor diurne vor crește de la 27…28 de grade, spre 33…34 de grade.