Calendar ortodox 9 iunie 2022. Un mare sfânt al Ortodoxiei este sărbătorit în această zi

Calendar ortodox 9 iunie 2022. La jumătatea săptămânii, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Chiril al Alexandriei, cel despre care se știe că a combătut învățătura lui Nestorie, care susținea că în Mântuitorul Iisus Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și alta omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria.

Sfântul sărbătorit în Calendarul Ortodox, joi, 9 iunie
Potrivit tradiției, Sfântul Chiril al Alexandriei, sărbătorit în fiecare an la data de 9 iunie, a învățat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu, iar pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului este “Theotokos“, adică “Născătoare de Dumnezeu”.

În anul 432, Sinodul al III lea ecumenic de la Efes, a recunocut în mod oficial titlul de “Theotokos” Maicii Domnului. Sfântul Chiril al Alexandriei a trecut la cele veșnice în anul 444.

În Calendarul ortodox de joi, 9 iunie, sunt pomeniți și alți sfinți importanți pentru Ortodoxie. Tot astăzi se face pomenirea Sfintelor cinci fecioare: Tecla, Mariamni, Marta, Maria și Enata, a Sfântului Sfințitului Mucenic Alexandru, episcopul Brusei, a Sfântului Cuvios Chir, a Sfântului Mucenic Anania, a Sfântului Columba și nu în ultimul rând a Sfintelor trei fecioare mucenițe din Hio.