Klaus Iohannis, promisiune pentru toți românii! “Mă voi îngriji personal”

Președintele Klaus Iohannis a făcut precizări importante în contextul informațiilor apărute în spațiul public cu privire la cele 10 proiecte care modifică legislația securității naționale. Șeful statului a ținut neapărat să le transmită un mesaj celor care s-au îngrijorat din această cauză.

Reacția lui Klaus Iohannis la legile securității naționale
Aflat la Buzău cu ocazia unei vizite oficiale, președintele țării a declarat că apariția în presă a informațiilor privind cele 10 proiecte care modifică legislația securității naționale a fost eronată. Șeful statului a vrut să se afle de la el că proiectul este un prim draft, care urmează să fie modificat întrucât conține legi făcute la începutul anilor 90, care acum trebuie adaptate contextului. Iată ce a declarat Klaus Iohannis:

E o eroare majoră pentru că oamenii sunt ingrijorați, cu toate ca avem doar un prim draft. Aceste legi vor intra în dezbaterea Guvernului, a CSAT, a Parlamentului și sigur dacă anumite prevederi nu sunt bune, vor fi corectate, sunt cuvintele președintelui.

Klaus Iohannis și-a consolidat declarația argumentând că nimeni nu îşi doreşte o restauraţie a vechii Securităţii sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti. Șeful statului a dat asigurări se va îngriji personal ca draftul să fie modificat acolo unde nu are o formă adaptată timpurilor noastre.

Nimeni nu îşi doreşte o restauraţie a vechii Securităţii sau o încălcare a drepturilor cetăţeneşti, a subliniat Iohannis.

Legile securității naționale au stârnit un val de critici
Documentul la care face referire președintele este un proiect de lege care vizează funcționarea Serviciului Român de Informații, publicat săptămâna trecută de G4Media, care prevede, printre altele, că persoanele fizice și juridice, dar și autoritățile și instituțiile publice, vor fi obligate să acorde sprijin serviciului secret.

Legile securității naționale, așa cum au fost publicate în presă, au produs un val de critici în rândul societății civile care a arătat că sunt incompatibile cu democrația și nu fac altceva decât să aducă aminte de perioada comunismului.

Conform acestui document, SRI devine totodată autoritate națională în domeniul interceptării a comunicațiilor, iar Centrul Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor va funcționa în cadrul serviciului de informații.

Alte prevederi vizează modalitatea de anchetare a personalului SRI și că anchetatorii vor putea intra într-un sediu al serviciului secret doar după informarea prealabilă a șefului SRI.