Mosii de vara 2022. De Mosii de vara sau Sambata Mortilor, in biserica ortodoxa are loc pomenirea celor adormiti. In aceasta zi ii pomenim pe cei dragi care au trecut in nefiinta.
Pe ce data pica Sambata Mortilor?
Mosii de vara sau Sambata Mortilor va avea loc pe data de 11 iunie, cu o zi inainte de Sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh, cunoscuta in popor drept Sarbatoarea Rusaliilor.
Cu ocazia Mosilor de vara, bisericiile oficiaza Sfinte Liturghii si slujbe de pomenire pentru cei care au trecut in nefiinta. Doua din sambetele din calendarul crestin ortodox sunt dedicate in mod special pentru pomenirea mortilor. Este vorba despre Sambata de dinaintea lasatului de sec de carne pentru Postul Pastelui si Sambata de dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant sau Sambata Rusaliilor.
Mosii de vara 2022 sau Sambata Mortilor preced Sarbatoarea Rusaliilor care are loc la 50 de zile de la Paste, cand se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh.
Pe data de 11 iunie se da de pomana pentru sufletele celor morti. Pe timpuri, gosponidene dadeau de pomana mancaruri in vase de lut pe care le tineau special pentru aceste sarbatori.
Ce este bine sa dai de pomana Mosii de vara?
La fel ca orice alta sarbatoare crestina, ziua Mosilor are o semnificatie aparte, pe baza unor obiceiuri si traditii din popor.
Se spune ca incepand cu Joia Mare din Saptamana Patimilor si pana la Sarbatoarea Rusaliilor, portile cerului sunt deschise. Astfel, timp de 50 de zile, sufletele celor care au trecut in nefiinta calatoresc libere prin locurile unde s-au bascut, au copilarit si unde au murit.
Dupa cele 50 de zile sufletele celor adormiti trebuie sa se intoarca in lumea de dincolo, iar pentru acest lucru au nevoie ca familiile sa dea de pomana si sa respecte traditia Mosilor de vara.
In dimineata acestei zile sfinte, credinciosii trebuie sa mearga la biserica pentru a asculta Sfanta Liturghie a preotului si sa participe la Parastasul pentru pomenirea celor adormiti. Datul de pomana in Sambata mortilor este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile.
Se spune ca de aceasta Sarbatoare, mortii asteapta sa primeasca ofrande si nu se vor intoarce in pace daca familia nu respecta acest obicei. La sate oamenii trebuie sa imparta de pomana saracilor si strainilor, sub nicio forma rudelor sau persoanelor din familie.
Se spune ca pomana se da pentru linistea sufleteasca a celui adormit. Aceasta trebuie sa fie calda si pusa in vase de lut noi, cumparate special pentru aceasta sarbatoare. In anumite zone ale tarii, pomana se mai numeste si aburel.
De obicei, pentru pomana se dau mancaruri preferate de cel trecut in nefiinta. Acestea sunt puse in vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cana sau un pahar si un tacam.
In dimineata din sambata Rusaliilor crestinii duc la biserica spre pomenire coliva, colaci, vin si cirese. Traditia spune ca apoi trebuie sa mergi la mormintele persoanelor dragi pentru a face curatenie si pentru a duce flori de tei si frunze de nuc pentru a impodobi.
Credinciosii aprind lumanari si dau de pomana si in multe parti ale tarii, la intrarea in cimitire se intind mese cu flori pe care sunt puse diverse bucate ce urmeaza sa fie date de pomana pentru cei adormiti, coliva, colaci si vin.