Calendar ortodox 6 iunie 2022. Mare sfânt al Ortodoxiei sărbătorit în această zi

Calendar ortodox 6 iunie 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Ilarion cel Nou, unul dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei. Începe o nouă săptămână în care este prăznuită o sărbătoare cu cruce neagră și o alta cu cruce roșie. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre sfântul pomenit astăzi.

Calendarul ortodox al zilei de luni, 6 iunie 2022
Sfântul Ilarion cel Nou, sărbătorit în fiecare an la data de 6 iunie, s-a născut în jurul anului 773, din părinti drept-credincioși. Acesta s-a călugărit la vârsta de 20 de ani, în Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol după care a plecat la Mănăstirea Dalmat ajungând mai apoi starețul acesteia.

Ilarion cel Nou a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul și următorul vieții Sfântului Ilarion cel Mare, al cărui nume cu cinste l-a purtat.

Pentru că l-a certat pe împăratul Leon Armeanul că nu cinstește icoanele, Sfântul Ilarion cel Nou a fost supus la chinuri grele.

Iată Troparul Sfântului Ilarion cel Nou – se citește cu o lumânare aprinsă

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ilarion, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Alți Sfinți sărbătoriți luni, 6 iunie, în Calendarul Ortodox
Pe lângă Sfântul Ilarion cel Nou, Biserica Ortodoxă cinstește, în fiecare an, la data de 6 iunie, pe următorii sfinți cărora li se face pomenirea: Sfântul Cuvios Visarion, Sfântul Cuvios Atal, făcătorul de minuni, Sfântul Mucenic Ghelasie, Sfânta Muceniță Valeria, Sfântul Cuvios Anuv și Sfântul Cuvios Fotas.

Zile cu dezlegare la pește în Calendarul Ortodox din săptămâna 6-12 iunie 2022: se face dezlegare la pește miercuri, 8 iunie – de sărbătoarea cu cruce neagră a Aducerii Moaștelor Sfântului Teodor Stratilat, precum și vineri, 10 iunie, când Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Timotei, episcopul Prusei.