Calendar ortodox 5 iunie 2022. Sfântul sărbătorit de credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 5 iunie 2022. În ultima zi din această săptămână, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre acest sfânt important al Ortodoxiei. El a fost ucis pentru că a refuzat să jertfească idolilor.

Calendarul ortodox al zilei de duminică, 5 iunie
Potrivit Tradiției, Sfântul Dorotei a trăit în timpul domniei împăratului Liciniu. Sfântul Dorotei a fost episcopul Bisericii din cetatea Tir până în vremea împăratului Iulian Apostatul, când, pentru că a refuzat să jertfească idolilor, a fost ucis.

Cărțile bisericești arată că Sfântul Dorotei a fost o persoană care a avut parte de o educație aleasă și că de-a lungul vieții sale, învățătura sa a fost pusa în slujba Bisericii. Acest mare sfânt a scris foarte multe cărți în Limba greaca și în latină. Cea mai cunoscuta scriere a Sfântului Dorotei este Syntagma greco-latina.

Aprinde o lumânare și citește Troparul Sfântului Dorotei, Episcopul Tirului

Troparul Sfântului Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului

Glasul 4

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Dorotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Alți Sfinți sărbătoriți în calendarul zilei
Biserica Ortodoxă îi cinstește în fiecare an, în ziua de 5 iunie, pe următorii sfinți: Sfinții Mucenici Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu și Pamvon, Sfântul Mucenic Hristofor, Sfântul Mucenic Conon și Sfântul Mucenic Marcu din Hios.

Următoarea sărbătoare cu cruce neagră din luna iunie, în Calendarul Ortodox, este cea închinată Aducerii Moaștelor Sfântului Teodor Stratilat, prăznuită miercuri, 8 iunie, când Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește. Prima mare sărbătoare cu cruce roșie din această lună Pogorârea Sfântului Duh – Rusaliile, marcată în Calendarul Ortodox, duminică, 12 iunie.