Calendar ortodox 31 mai 2022. Ultima sărbătoare din această lună, sfântul vindecător de boli

Calendar ortodox 31 mai 2022. În ultima zi din această lună, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Ermie, care a fost soldat în armata romană. Acest mare sfânt a fost supus la chinuri grele și nenumărate pentru că a refuzat să renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos. Ce trebuie să știe credincioșii despre sfântul zilei, dar și care este rugăciunea ce se rostește astăzi, cu voce tare.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de marți, 31 mai 2022
Sfântul Apostol Ermie, sărbătorit marți, 31 mai, a fost soldat în armata romană. Potrivit Tradiției, i s-a cerut, în timpul împăratului Antonin Piul (138-161), să renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos, iar pentru că a refuzat a fost supus la cumplite chinuri, dar a rămas nevătămat prim harul lui Dumnezeu.

După alte chinuri, Sfântului Apostol Ermie i-a fost tăiat capul. Creștinii au luat în taină trupul său și l-au îngropat cu cinste. Sfintele moaște ale Sfântului Apostol Ermie vindecă în chip minunat pe cei cuprinși de diverse boli.

Citește această rugăciune către Sfântul Apostol Ermie:

Mucenicul Tău, Doamne, Ermie, întru nevoinţa sa cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând israeliteanul, striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm. Stih: Sfinte Mucenice Ermie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătatu-te-ai stea luminătoare, luminând muceniceşte cu dumnezeiasca lumină a adevărului pe toţi cei care cu credinţă curată te cinstesc pe tine, Sfinte Mucenice Ermie.

Alți sfinți sărbătoriți marți, 30 mai 2022. Tot în această zi, facem pomenirea: Sfinților cinci mucenici din Ascalon, Sfinților Mucenici Eusebie și Haralambie.

Înălțarea Domnului – prima sărbătoare din luna iunie

Prima sărbătoare din luna iunie, care este, de altfel, una dintre cele mai mari sărbători din anul bisericesc, este Înălțarea Domnului, marcată în Calendarul Ortodox joi, 2 iunie 2022.

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 si 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească.