Cum se prepară socata
Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului.
Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie.
Este posibil ca florile uscate de soc sa nu fie la fel de aromate însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.
Rețetă de socată de pe vremea bunicii:
12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate
4 lămâi,
10 litri de apă,
1 kg de zahăr,
10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.
Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar.
Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet
borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.