Calendar ortodox 27 mai 2022. Sărbătoare mare în zi de post

La data de 27 mai are loc o sărbătoare important, conform calendarului ortodox. Fiind vineri, amintim că este zi de post, în care trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri importante.

Sărbătoare la 27 mai
Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Rusul. Acesta a fost un mare iubitor de Dumnezeu, care nu s-a lepădat de el sub nicio formă, deși a fost supus la multe suferințe din cauza credinței sale extrem de puternice.

A fost crescut cu credință și iubire, pentru că toată familia era credincioasă. După război, conducătorii au decis să îi omoare pe cei ce iubeau pe Dumnezeu. Tinerii care au fost luați prizonieri pe vremea aceea au renunțat la credința în Hristos și au devenit musulmani, dar sfântul Ioan a refuzat cu orice preț să facă așa ceva și a mers pe drumul lui drept. Din acest motiv a fost supus mai multor chinuri, care, însă, nu l-au făcut să se întoarcă de la credința lui.

Sfântul Ioan Rusul este ocrotitorul călătorilor și doctorul celor bolnavi. Se spune că acesta a vindecat pe mulți suferinzi de boli grele și a făcut multe minuni. Pentru asta, mulți creștini se roagă la el ca să le dea vindecare, să le protejeze familia de orice problemă.

Fiind zi de post, astăzinu avem voie să consumăm alimente de origine animală precum lapte, carne sau ouă. De altfel, astăzi se fac slujbe pentru cei decedați în unele zone din țară, iar femeile pregătesc bucate de post, pe care le dau de pomană.

Într-o zi de post se spune că nu ai voie să faci fapte rele sau să porți dușmănie. Se spune că îl ignorăm pe Dumnezeu și dăm satisfacție Diavolului în acest fel.

Tot în ziua de 27 mai sunt pomeniți Sfinții: Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul, Sfinții Sfințiți Mucenici Terapont și Eladie, Sfântul Mucenic Evsevlot, Sfântul Mucenic Alipie și Sfântul Sfințitul Beda.