Vremea o ia razna în România! Cod galben de furtuni și vijelii

Vremea în România continuă să fie una extrem de schimbătoare. Deși așteptăm sosirea verii cu nerăbdare, se pare că ploile nu ne lasă să ne bucurăm de acest anotimp. Meteorologii au făcut un avertisment important privind existența unui cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în mai multe județe.

Avertisment ANM
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis o nouă avertizare cod galben de fenomene severe. Aceasta va fi în vigoare joi, 26 mai, între orele 13:00 și 20:00. Sunt vizate mai multe zone de acest avertisment, timp în care vremea va fi foarte capricioasă, mai ales spre seară.

În intervalul menționat, local în Dobrogea și în Muntenia vor apărea o mulțime de episoade de instabilitate atmosferică accentuată, precum și frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h), averse torențiale şi izolat grindină.

Cantităţile de apă cumulate în urma precipitațiilor vor depăşi 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp. Va ploua mai mult spre seară, când va scădea și temperatura radical. Totuși, pe timpul zilei, maxima se va situa undeva la aproximativ 30 de grade, iar în zonele joase chiar va trece de acest prag.

Risc ridicat de inundații
Vremea va fi capricioasă și în Capitală. În această seară sunt așteptate precipitații, dar ploile încep serios de sâmbătă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a mai emis o avertizare hidrologică care anunță inundații pentru județele Alba, Hunedoara și Sibiu. Conform specialiștilor, se pot produce inundații, scurgeri puternice pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici.

“Avertizarea vizează apele din bazinul hidrografic Mureș pe: afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca, Târnava – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Blaj, județele: Alba, Hunedoara și Sibiu.”, a transmis ANM.