Calendar ortodox 26 mai 2022. Rugăciunea pe care este bine să o rostești în această zi

Calendar ortodox 26 mai 2022. Sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși. În această zi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Carp, unul dintre cei 70 de apostoli, următor și slujitor al Sfântului Apostol Pavel, fiindcă ducea scrisorile acestuia la destinatari.

Sfântul zilei în Calendar Ortodox al zilei de joi, 26 mai 2022
Potrivit Tradiției, Sfântul Apostol Carp a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Pavel pentru Veria Traciei. Sfântul Apostol Carp a mai predicat Evanghelia și în Creta, unde l-a primit pe Sfântul Dionisie Areopagitul în casa sa. Se știe despre sfântul sărbătorit în fiecare an la data de 26 mai că a convertit mulți păgâni la creștinism și că pe iudei i-a mustrat și i-a învățat să creadă că Hristos Cel răstignit de ei, este Dumnezeu adevărat și făcătorul tuturor.

Sfântul Dionisie mărturisește că Apostolul Carp era un om de o mare curăție a minții, foarte blând, nevinovat și smerit; că lui însuși Domnul i S-a înfățișat înainte, înconjurat de îngerii Lui; și că el niciodată nu începea să slujească Sfânta Liturghie până ce nu era încredințat mai întâi de o vedere de sus.

Alți sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox, joi, 26 mai 2022: se face pomenirea Sfinților Apostoli Tadeu și Alfeu, din cei 70 de apostoli, a Sfinților Mucenici Averchie și Elena și nu în ultimul rând a Sfântului Mucenic Alexandru Tesaloniceanul.

Rugăciunea care se rostește în fiecare zi de joi
Nu începe ziua de lucru înainte de a sta de vorbă cu Dumnezeu. Rostește cu voce tare rugăciunea zilei și mulțumește pentru toate binefacerile pe care le primești, începând de la faptul că primul dar este viața însăși.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Până la finalul lunii mai 2022, în Calendarul Ortodox nu mai apare nicio mare sărbătoare, marcată cu o cruce neagră sau roșie. Prima sărbătoare mare din luna iunie este Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, prăznuită de Biserica Ortodoxă joi, 2 iunie 2022.