Calendar ortodox 25 mai 2022. Cele mai importante tradiții de a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

La data de 25 mai are loc una dintre cele mai importante sărbători ale acestui an. Mai exact, miercurea aceasta este sărbătorită a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea are o semnificație aparte și este marcată de o mulțime de tradiții și obiceiuri importante.

25 mai, sărbătoare mare
În calendarul creștin-ortodox, Sfântul Ioan Botezătorul are șase sărbători: Zămislirea (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul (7 ianuarie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a Capului sfânt (25 mai). Cea din urmă este foarte importantă, marcată cu cruce neagră în calendar în ziua de miercuri, ceea ce înseamnă că se tine post.

Sfantul Ioan a fost îngropat fără cap. Irod se temea că acesta va învia daca are și capul alături si îl va mustra din nou pentru faptele lui. Astfel, a decis să o pună pe soția sa să îngroape capul în curte, la mare adâncime. Ulterior, capul a fost descoperit de mai multe ori de persoane credincioase, de unde vine și numele sărbătorii.

Tradiții de Sfântul Ioan Botezătorul
Cu această ocazie se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Se spune că astăzi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna. Nu se consumă fructe și legume de culoare roșie, nu se bea vin roșu și nici alte băuturi de această culoare.

Astăzi este complet interzis și consumul de varză. Această tradiție a apărut pentru că și Capul Sfântului Ioan a fost tăiat de șapte ori pe varză.

Cei care au rude decedate în condiții grele le pomenesc astăzi. Tradiția spune că este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți struguri, pâine şi căni cu apă. Cât despre cei care postesc, mănâncă doar turtă făcută din mălai, care se spune că aduce noroc și sănătate.

Astăzi nu se muncește și nu se fac treburi casnice. Este complet interzis să speli, să coși sau să te cerți cu cineva.