OMS a facut anuntul oficial despre vaccinarea impotriva variolei maimutei

Organizatia Mondiala a Sanatatii nu crede ca focarul de variola maimutei din afara Africii necesita vaccinari in masa, deoarece masuri precum o buna igiena si un comportament sexual sigur vor ajuta la controlul raspandirii acesteia, a declarat luni un inalt oficial.

Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupa de agenti patogeni cu amenintare ridicata din cadrul OMS Europa, a mai declarat pentru Reuters intr-un interviu ca aprovizionarea imediata cu vaccinuri si antivirale este relativ limitata.

Comentariile sale au venit dupa ce Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA a anuntat ca este in proces de eliberare a unor doze de vaccin Jynneos pentru a fi utilizate in cazurile de variola maimutelor.

Guvernul Germaniei a declarat luni ca evalueaza optiunile de vaccinare, in timp ce Marea Britanie le-a oferit unor lucratori din domeniul sanatatii.
Autoritatile de sanatate publica din Europa si America de Nord investigheaza peste 100 de cazuri suspectate si confirmate de infectie virala in cel mai grav focar de virus din afara Africii, unde este endemic.

Masurile primare pentru controlul focarului sunt urmarirea contactelor si izolarea, a spus Pebody, mentionand ca nu este un virus care se raspandeste foarte usor si nici nu a provocat pana acum boli grave. Vaccinurile folosite pentru combaterea variolei maimutelor pot avea unele efecte secundare semnificative, a adaugat el.

Nu este clar ce anume determina focarul, oamenii de stiinta incercand sa inteleaga originea cazurilor si daca ceva despre virus s-a schimbat. Nu exista dovezi ca virusul a suferit mutatii, a declarat luni un director executiv al agentiei ONU.

Multi – dar nu toti – dintre persoanele care au fost diagnosticate in focarul actual de variola a maimutei au fost barbati care intretin raporturi sexuale cu barbati. Dar asta se poate datora faptului ca acest grup demografic este probabil sa solicite sfaturi medicale sau sa acceseze mai usor testele de sanatate sexuala, a anuntat OMS.

Majoritatea cazurilor confirmate nu au fost legate de calatoria in Africa, ceea ce sugereaza ca pot exista mai multe cazuri nedetectate, a spus Pebody. Unele autoritati sanitare banuiesc ca exista un anumit grad de raspandire in comunitate.

„Deci vedem doar… varful aisbergului”, a spus el.
Avand in vedere ritmul focarului si lipsa de claritate cu privire la ceea ce o conduce, au existat ingrijorari ca evenimentele si petrecerile mari din aceasta vara ar putea inrautati lucrurile mult.

„Nu le spun oamenilor sa nu se distreze, sa nu participe la aceste evenimente”, a spus Pebody.

„Conteaza mai degraba ceea ce fac oamenii la petreceri. Deci este vorba despre un comportament sexual sigur, o igiena buna, spalarea regulata a mainilor – toate aceste lucruri vor ajuta la limitarea transmiterii acestui virus”.