Înălţarea Domnului pică în fiecare an la 40 de zile după Paște și este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Pe ce dată pică Înălţarea Domnului în 2022 și care este adevărata semnificație a acestei sărbători?
În anul 2022, Înălţarea Domnului pică în luna iunie, fix la 40 de zile după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Pe ce dată este Înălţarea Domnului în 2022? Vezi când se vopsesc ouăle, care se dau de pomană în această zi de mare sărbătoare, în care se celebrează şi Ziua Eroilor.
Înălțarea Domnului 2022 se va sărbători joi, 26 mai, la 40 de zile după Învierea Domnului, care mai este denumită și sărbătoarea Sfintelor Paști.
La patruzeci de zile după Înviere, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii Săi, Hristos s-a înălțat la Cer, luându-și locul de-a dreapta Tatălui, potrivit Sfintei Scripturi.
La sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos, creștinii merg la biserică și participă la Sfânta Liturghie, iar mai apoi se merg acasă și ciocnesc oup roșii cu cei dragi, rostind: ”Hristos s-a înălțat!” și ”Adevărat s-a înălțat!”.
Din ziua Înălțării și până la Rusalii, oamenii se salută cu „Hristos S-a Înălțat”, respectiv „Adevărat S-a Înălțat”.
În ziua de Înălțare se aduc la biserică ouă roșii, pască, dar și alte bucate care se împart în numele celor adormiți.
La sate se obișnuiește ca de Înălțarea Domnului, sătenii să poarte la brâu, frunze de nuc și de leuștean, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri, relatează tradiții-superstitii.ro.
Tot la sate, în ziua de Înălțare, oamenii împodobesc casele cu crenguțe de paltin, iar vitele sunt bătute cu funze de leuștean pentru a fi sănătoase tot restul anului.
Înălţarea Domnului- Ziua Eroilor
În România, odată cu Înălțarea Domnului se serbează și Ziua Eroilor. Încă din 1920, prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului.
În această zi, după Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.
Apoi, la ora prânzului, în această zi de sărbătoare națională, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară, potrivit orthodoxwiki.org.