Președintele rus Vladimir Putin s-ar confrunta cu o lovitură de stat dacă unul dintre înalții săi oficiali nu ar respecta vreodată ordinul de a lansa o lovitură nucleară.
Lovitura de stat ar avea loc dacă doar una dintre cele „cinci mâini” necesare pentru o lovitură nucleară rusă l-ar sfida pe Putin, a declarat principalul jurnalist de investigație pe probleme rusești al Bellingcat, Christo Grozev, pentru metro.co.uk, citat de Business Insider.
„Pentru că, după refuzul de a respecta ordinul regelui, totul se va prăbuși foarte repede”, a spus el.
Potrivit Metro, Grozev a spus că Putin ar putea fi presat de unele persoane din cercul său apropiat pentru să escaladeze invazia Ucrainei prin mobilizarea generală a trupelor sau chiar printr-o lovitură nucleară.
Cu toate acestea, liderul rus trebuie mai întâi „să se asigure că toți cei aflați de-a lungul lanțului de comandă vor îndeplini acest ordin” înainte de a lua în considerare autorizarea unei astfel de lansări, a spus Grozev.
Potrivit Metro, anchetatorul a declarat că dacă o persoană din lanțul de comandă ar refuza să se conformeze, ar fi un „semnal de insubordonare” care ar putea duce la „moartea lui Putin”.
„Așadar, până când nu va fi sigur că toată lumea se va conforma, nu va da acest ordin”, a adăugat Grozev.
Se pare că oficialii din conducere nu vor îndeplini o astfel de comandă, deoarece cred că Putin își pierde rapid autoritatea și nu va rămâne la putere mai mult de trei luni, a spus anchetatorul.
Care este procedura unui atac nuclear
Pentru a lansa o lovitură nucleară, o decizie ar trebui să fie luată de președintele rus, care are întotdeauna lângă el o mică servietă care îl leagă de forțele nucleare ale țării, a raportat Reuters, citând un document de politică nucleară din 2020.
Deși servieta nu este dotată cu un buton de lansare, transmite comanda către comandamentul militar central al Rusiei.
Chiar dacă Putin ar decide să lanseze un astfel de atac, ar fi nevoie și de cel puțin alți doi oficiali principali pentru a lansa atacul.
Potrivit mai multor rapoarte de informații, o lovitură nucleară poate fi efectuată doar dacă ministrul rus al Apărării și șeful Statului Major – poziții ocupate în prezent de Serghei Șoigu și, respectiv, Valeri Gerasimov – autorizează lansarea și cu propriile coduri și cu propriile „serviete nucleare”.
Săptămâna trecută, șeful informațiilor militare din Ucraina a declarat că o lovitură de stat împotriva lui Putin este în desfășurare și că liderul rus se luptă cu cancerul. Agențiile de informații occidentale nu au confirmat public afirmațiile.
Grozev: Putin își pierde puterea, iar înalți oficiali ruși cred că războiul din Ucraina este „pierdut”
Putin își pierde puterea, iar înalți oficiali de securitate din Rusia cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, a declarat același Christo Grozev, sâmbătă, pentru metro.co.uk.
Înalți oficiali ruși cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, sugerând că regimul lui Vladimir Putin s-ar putea apropia de sfârșit.
„Elita informată” din cadrul forțelor de securitate „înțelege că războiul este pierdut”, a declarat anchetatorul principal al Bellingcat, Christo Grozev.
Pentru a avea o șansă de a câștiga războiul, a spus Grozev, președintele rus ar avea nevoie de mobilizare generală, dar acest lucru i-ar crea probleme acasă. Mobilizarea în masă ar duce la o „explozie socială” în Rusia, a adăugat Grozev.
Există persoane în cercul apropiat al lui Putin care l-ar putea presa să folosească arme nucleare sau chimice în Ucraina, a continuat Grozev, dar alții vor spune că „este suficient”. Acești oameni ar considera că „este mai bine să nu irosim încă 10.000 de vieți ale soldaților și ofițerilor noștri”, a spus Grozev.
Deși cifrele exacte nu sunt disponibile, se estimează că mii de militari ruși au murit în ofensiva brutală a țării asupra Ucrainei. Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, Rusia a pierdut o treime din forțele sale.
Oficialii occidentali spun că Rusia, care se confruntă cu eșecuri militare, își pierde avânt pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.
Grozev a adăugat că oficialii de securitate din cadrul FSB, care știu câți soldați ruși au murit, cred că Putin își pierde puterea. „Acestea sunt acele segmente ale forțelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim și ei înșiși își pregătesc acum viitorul”, a spus el.
Totodată, o serie de oficiali de la FSB și GRU se pregătesc pentru o Rusia post-Putin, potrivit expertului.