Ce este Variola Maimutei, virusul care poate incepe o noua pandemie. Cum se ia si ce simptome da

Ce este variola maimutei?

Variola maimutei este o infectie virala rara, cu infectare umana accidentala, care apare, de obicei, in principal in partile impadurite din Africa Centrala si de Vest in urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate raspandi de la persoana la persoana.

Este cauzata de virusul variolei maimutei, care apartine familiei ortopoxvirusului.

Exista doua tipuri de virus pentru variola maimutei, cel din Africa de Vest si cel bazinul Congo (Africa Centrala). Desi tipul vest-african al virusului variolei maimutei duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitata.

In medie, 1% dintre cei infectati cu tipul vest-african si pana la 10% dintre cei infectati cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Ce este variola maimutei, cum se ia si ce simptome da?
Aceasta boala incepe sa preocupe autoritatile din tot mai multe tari, inclusiv in Europa, unde aparitia ei este total atipica, iar in aceste conditii, Ministerul Sanatatii a publicat duminica un ghid in care preia recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ofera informatii despre aceasta boala si publica raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe care si le pun oamenii in legatura cu variola maimutei.

Mai multe tari din regiunea europeana a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola maimutei (monkeypox) de la inceputul lunii mai 2022. „Acesta nu este un eveniment obisnuit. In afara de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au calatorit intr-o zona endemica”, arata OMS in informarea preluata de Ministerul Sanatatii.

Italia, Suedia, Spania, Portugalia, SUA si Canada, precum si in Marea Britanie – unde a fost raportat primul caz european – se numara printre tarile care au confirmat cazuri de variola maimutei. Duminica, Grecia a anuntat si ea ca are in observatie o suspiciune de variola maimutei, la un turist din Marea Britanie.

In Romania, nu a fost inregistrat niciun caz de variola a maimutei sau suspiciune de imbolnavire, a precizat, duminica, Ministerul Sanatatii. Totusi, ministrul sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat ca vor fi cumparate cateva sute de doze de vaccin anti-variola, pentru a avea un stoc de siguranta.

Un grup de experti ai OMS a avut, sambata, o reuniune de urgenta pentru a analiza informatiile si datele care exista pana in prezent despre raspandirea acestei boli. Multe dintre cazurile actuale de variola maimutei au fost depistate la clinicile de sanatate sexuala, iar particularitatea bolii pare sa fie o forma genitala si o raspandire similara cu cea a unei infectii cu transmitere sexuala, a declarat pentru Reuters un expert OMS in boli infectioase.

Pana sambata, 92 de cazuri confirmate si 28 de cazuri suspecte de variola maimutei fusesera raportate de 12 state, dar OMS se asteapta sa fie identificate si mai multe cazuri pe masura ce extinde monitorizarea in tari in care boala nu este intalnita in mod obisnuit.

„Acest lucru este neobisnuit si de aceea sunt in curs de desfasurare investigatii suplimentare pentru a determina sursa probabila si amploarea infectiei pentru a limita raspandirea ulterioara. OMS colaboreaza cu tarile in cauza, facilitand schimbul de informatii si sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infectiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor si implicarea comunitatii”, arata informarea venita din partea OMS si preluata de Ministerul Sanatatii.

Informatii esentiale
„Oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimutei se poate infecta. Este important sa intelegeti ca variola maimutei nu se raspandeste cu usurinta intre oameni, ci necesita un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuala unde au fost testati negativ pentru infectii cu transmitere sexuala obisnuite”, atrage atentia Ministerul Sanatatii.

Simptomele pot fi usoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase (mancarime – n.r.) sau dureroase. Acestea includ eruptii cutanate veziculoase pe intreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului.

Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sanatate sexuala din Europa au prezentat eruptii cutanate si leziuni la nivelul organelor genitale si anusului.

Eruptia cutanata sau leziunile pot fi insotite de febra, durere in gat, ganglioni limfatici umflati si leziuni la nivelul gurii si ochilor.

Majoritatea pacientilor se recupereaza in cateva saptamani, fara tratament.

Recomandari
Orice persoana care prezinta o eruptie cutanata neobisnuita ar trebui sa consulte medicul.

Orice pacient cu suspiciune de variola maimutei trebuie investigat si izolat in timpul perioadelor infectioase presupuse si cunoscute, adica in timpul stadiilor prodromale si cu eruptii cutanate ale bolii.

Urmarirea in timp util a contactilor, masurile de supraveghere si comunicarea riscurilor intre furnizorii de servicii medicale sunt destinate prevenirii aparitiei altor cazuri si gestionarii eficace a epidemiei actuale.