Calendar ortodox 23 mai 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește în fiecare an, la data de 23 mai, pe Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei. Mulți români care poartă numele acestui mare sfânt își sărbătoresc astăzi onomastica. Iată ce spun cărțile bisericești despre Mihai Mărturisitorul.
Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de luni, 23 mai 2022
Potrivit tradiției, Sfântul Cuvios Mihail Mărturisitorul a trăit în secolul al IX-lea. Datorita vieții curate și feciorelnice pe care a dus-o din frageda copilărie, el a fost ales și sfințit episcop al Sinadei de către Patriarhul Tarasie. În timpul domniei împăratului Leon Armeanul, Mihail a fost scos din scaunul său episcopal și aruncat în exil, asta pentru că nu a vrut să lepede cinstirea sfintelor icoane.
Semnificația numelui Mihail – Mihai, Mihail și Mihaela sunt nume de botez provenite dintr-o expresie ebraică ce are înțelesul de “Cine este precum/asemenea lui Dumnezeu. Numele Mihail inspiră studiu și cercetare. Cei care poartă acest nume de sfânt au o minte deschisă. sunt creativi și preocupați în permanență să descopere lucruri noi, concepte noi, manifestând devotament în explorarea necunoscutului.
Tot în această zi, 23 mai 2022, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Maria lui Cleopa, cea purtătoare de mir, a Sfântului Mucenic Salona Romanul și a Sfântului Mucenic Seluc.
Rugăciune către Sfântul Mihail Mărturisitorul
Rostește astăzi, 23 mai, rugăciunea către Sfântul Mihail Mărturisitorul. Aprinde o lumânare sfințită și citește cu voce tare această rugăciune plină de însemnătate pentru fiecare credincios:
Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Mihail, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre. Amin.
În ultima săptămână din luna mai, Biserica Ortodoxă Română face dezlegare la pește de două ori. Prima dată miercuri, 25 mai, când este sărbătorită A Treia Aflare a Sfântului Ioan Botezătorul – marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră, iar a doua oară vineri, 27 mai, de Sfântul Ioan Rusul.
În zilele cu dezlegare la pește se ține post și se consumă doar pește și mâncăruri din pește.
În afara perioadelor de post, pe parcursul anului bisericesc, se face dezlegare la pește după cum urmează: în zilele cu sfinţi însemnaţi, precum: 23 Noiembrie: Sfinţii Episcopi Amfilohie şi Grigorie, Cuviosul Sinisie Mărturisitorul; 30 Noiembrie: Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat. 4, 5, 6, 9, 16 şi 20 Decembrie, dacă aceste zile cad marţea sau joia.