Calendar ortodox 22 mai 2022. Credincioșii ortodocși sărbătoresc un mare sfânt

Calendar ortodox 22 mai 2022. După sărbătoarea cu cruce roșie închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, Biserica Ortodoxă cinstește un al mare Sfânt al Ortodoxiei. Este vorba despre Sfântul Mucenic Vasilisc despre care se știe că a fost nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de duminică, 22 mai
Sfântul Mucenic Vasilisc a trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). Acest mare sfânt a fost ucis pentru că a refuzat să aducă jertfa idolilor, dar și pentru arderea templului închinat lui Apolon. Cărțile bisericești arată că Sfântul Vasilisc s-a rugat lui Dumnezeu, iar Acesta a trimis foc din cer și astfel a fost distrus templul și statuia idolului Apolon.

Aprinde o lumânare și citește, în zi de duminică și de sărbătoarea Sfântului Mucenic Vasilisc, Troparul închinat lui:

Troparul Sfantului Mucenic Vasilisc

Mucenicul Tau, Doamne Vasilisc, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Alți sfinți pomeniți de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la data de 22 mai 2022. Este vorba despre: Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea ecumenic, de la Constantinopol, din anul 381, Sfântul Mucenic Marcel, Sfântul Ioan Vladimir, cneazul Serbiei, Sfântul Pavel din Peloponez, Sfântul Mucenic Codru, Sfânta Muceniță Sofia, doctorița și nu în ultimul rând, Sfântul Sfințit Mucenic Zaharia de la Prusa.

Ultima sărbătoare cu cruce neagră din luna mai 2022
Ultima mare sărbătoare din luna mai, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce neagră este cea închinată A treia aflări a Capului Sfântului Ioan Botezătorul – 25 mai, în care Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.

Potrivit tradiției, în timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.

În această zi de sărbătoare, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește. Se ține post, dar se consumă pește și mâncăare din pește.