România, lovită de vijelii şi ploi. A fost emis cod galben de vreme rea

Vești proaste pentru românii care sperau că vara și-a intrat în drepturi. Temperaturile calde se mai lasă puțin așteptate, iar meteorologii anunță instabilitate atmosferică accentuată în unele zone ale țării. A fost emis un cod galben de vreme rea, valabil în orele următoare, pentru câteva județe din România. Unde vor fi ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice și vijelii.

Ploi și vijelii în mai multe județe din România
Ziua de sâmbătă, 21 mai, aduce instabilitate atmosferică temporar accentuată în câteva județe din nordul și nord-estul țării. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi, care va intra în vigoare la ora 15:00 și va fi valabilă până la ora 22:00. Sunt vizate județele Iași, Neamț, Botoșani, Suceava, Bistrița-Năsăud și Maramureș.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și, izolat, grindină. De asemenea, ploile vor fi însoțite de intensificări ale vântului: acesta va avea o viteză de 55-75 km/h și izolat poate atinge și 80-90 km/h la rafală.

Când se încălzește vremea în România
În celelalte județe se anunță vreme frumoasă pe parcursul zilei de sâmbătă, cu cer predominant senin și temperaturi normale pentru această perioadă. Maximele înregistrate se vor încadra între 23 și 34 de grade Celsius, cel mai cald fiind în sudul Olteniei. În București vremea va fi călduroasă, cu cer mai mult senin, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 de grade.

Duminică, vremea va începe să se răcească ușor în majoritatea regiunilor, din cauza unui val de aer rece. Începând de luni, 23 mai, valul de aer rece va face ca temperaturile să scadă în Moldova, Dobrogea și la munte. Ceva mai cald va fi în Oltenia, Banat și Crișana.

În zonele montane, în nord, centru și vest se vor semnala precipitații. ANM anunță că valorile termice vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, mai ales în regiunile estice și sud-estice, în restul teritoriului fiind apropiate de cele normale.

Meteorologii anunță că vremea se va încălzi mai mult începând cu 1 iunie, iar temperaturile vor ajunge la cele normale pentru această perioadă a anului, ba chiar le vor depăși în unele zone ale țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele montane.