Cât de pregătită este România să facă față unui conflict. Care sunt, de fapt, dotările Armatei

În contextul războiului de la granițele țării noastre există temeri cu privire la faptul că acest conflict sângeros va escalada și că Rusia își va îndrepta atenția către România. Iată ce spun oficialii despre dotările armatei noastre și cât de pregătită este România să facă față unui conflict.

Ce dotări are Armata Română
Într-un interviu pentru Antena 3, șeful Statului Major al Apărării a declarat că la acest moment există un sistem de apărare Patriot care a fost introdus în serviciu, iar în curând Armata va mai primi un astfel de sistem. Există, de asemenea, sistemele HOC din dotarea forțelor aeriene și stinger-urile – sisteme anti-tanc care s-au dovedit foarte eficiente în războiul din Ucraina. dar și sistemele CUB și OSA de apărare anti-aeriană.

Armata este preocupată să inițieze programele sistemelor de apărare anti-aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Șeful Statului Major al Apărării spune că în derulare există programul de rachete de coastă, sistemul naval strike, missile.

Din punct de vedere operațional, spune oficialul Armatei Române, este necesară întărirea structurilor forțelor navale, precum și un program cuprinzător în toate mediile de operare și la nivelul apei și submarin și aerian și cooperarea dintre structurile forțelor aeriene și structurile forțelor navale.

Trebuie să ne dezvoltăm în mai multe domenii și să fim capabili să avem relevanță în toate mediile operaționale. Știți că planul de înzestrare este construit pe 10 ani, este aprobat și actualizat în fiecare an în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Lucrăm și în ipoteza, în care se materializează decizia privind alocarea a 2,5 % din produsul intern brut pentru apărare, a declarat Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate realizatorului Antena 3 Radu Tudor.

Șeful Statului Major al Armatei Române: Trebuie să grăbim pregătirea Armatei
Generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a declarat în cadrul aceluiași interviu, că trebuie să grăbească pregătirea armatei pentru că orice capabilitate care se creează vine automat cu opțiuni pe care armata le poate folosi în caz de nevoie.

Potrivit spuselor sale, armata franceză a adus pe teritoriul României un sistem antirachetă Mamba eficientă, dar există și un sistem de apărare Patriot care a fost deja introdus în serviciu.

Oficialii din cadrul Armatei Române au în vedere inițierea unor programele care țin de apărare antiaeriană, vehiculele ușoare blindate 4x 4, precum și îmbunătățirea structurilor de cercetare și supraveghere.