La data de 21 mai a fiecărui an sunt sărbătoriți Sfinții Constantin și mama sa Elena. Este o sărbătoare extrem de importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. De-a lungul anilor au apărut mai multe tradiții pentru această zi, pe care credincioșii le respectă pentru a avea noroc.
Tradiții Constantin și Elena
Data de 21 mai este una dintre cele importante pentru toți credincioșii. Biserica Ortodoxa îi prăznuiește pe 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. În această zi importantă, credincioșii nu au voie să facă anumite lucruri, pentru a se asigura că au noroc și nu se întâmplă nimic rău.
Nu se lucrează în ziua de Constantin și Elena. Țăranii refuză să meargă la câmp pentru a evita pagubele aduse de păsări holdelor. Mai exact, se spune că celor cărora muncesc în această zi sfântă, graurii le vor mânca toți strugurii.
Este complet interzis să aruncăm pâine păsărilor. Se spune că așa aruncăm tot sportul și belșugul din casă.
Tradiția mai spune că în această zi nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie pentru că toată viaţa vei avea parte doar de dezamăgiri și relații problematice.
Astăzi este bine să evităm orice muncă grea și să ne limităm doar la treburile casnice precum gătitul, măturatul. Este complet interzis să arzi ceva, pentru că se zice că cine arde azi o creangă își arde norocul pentru tot restul anului.
Este complet interzis să speli sau să coși, pentru că vei fi urmărit de ghinion tot restul anului.
Superstiții de 21 mai
Ziua de 21 mai este ziua în care pastorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului. De asemenea, este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei. Tradiția spune că tot ce se seamănă după această zi nu se va prinde, ci se va usca.
În ziua praznicului trebuie să aducem în casă măcar trei fire de bujori îmbobociţi. Bujorul este simbolul bunătății, al bunăstării la care toți visăm. De asemenea, pentru sănătate, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri, preparate în casă.