Tot mai multe voci susțin că Vladimir Putin taie și spânzură printre liderii armatei pentru eșecurile militare suferite în Ucraina. Astfel, dacă invazia rusă a început în forță, în scurt timp a reieșit că una dintre cele mai mari forțe militare din lume se confruntă cu tot felul de nereușite, atât tehnice, cât și strategice. Și pe măsură înfrângerile sunt din ce în ce mai dese, dezastrul pare să străpungă bula informațională strict controlată de Kremlin.
La doar două săptămâni după invazia declanșată de Rusia în Ucraina devenise deja evident că forțele armate ruse se confruntă cu eșecuri atât tehnice, cât și strategice. Și totuși, există mai multe aspecte care pot fi analizate în legătură cu randamentul slab al forțelor armate rusești în Ucraina până în momentul de față.
Măsuri luate de Vladimir Putin pentru eșecurile militare din Ucraina
În ultima vreme, Vladimir Putin își demite comandanții de top din cauza eșecurilor militare, potrivit serviciilor de informații britanice. Unul dintre cei penalizați de liderul de la Moscova este chiar viceamiralul Igor Osipov. Acesta a comandat flota rusă de la Marea Neagră și s-a făcut de rușine în urma scufundării crucișătorului Moskva, în aprilie.
Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că Rusia ar fi concediat un număr de comandanți superiori ai armatei pentru performanțele slabe în războiul din Ucraina. Informațiile apar în raportul zilnic publicat de serviciile militare de la Londra, care se concentrează asupra faptului că Vladimir Putin a trecut la măsuri dure în urma eșecurilor militare din Ucraina.
Oficialii din Ministerul Apărării britanic acuză Kremlinul că derulează o operațiune militară și de securitate plină de „mușamalizări și țapi ispășitori”, o acuzație care planează adeseori aupra Moscovei.
Cine sunt țapii ispășitori găsiți de liderul de la Kremlin
Serviciile secrete britanice au avansat o listă mică, dar cuprinzătoare a celor despre care se crede că au fost penalizați de Vladimir Putin. Printre aceștia îi regăsim pe:
- General-locotenentul Serghei Kisel, cel care a comandat trupa de elită Guards Tank Army, pentru eșecul din cucerirea orașului Harkov;
- Viceamiralul Igor Osipov, care a condus Flota militară a Rusiei din Marea Neagră, după scufundarea crucișătorului Moskva;
- Șeful statului major rus, Valerii Gerasimov, care este posibil să fie încă la conducere, dar nu este clar dacă și-a păstrat toate prerogativele.
Amenințarea care planează asupra comandanților ruși
Experții britanici din domeniul apărării spun că „găsirea de țapi ispășitori” va face misiunea Rusiei în Ucraina și mai dificilă pentru Kremlin.
„Mulți oficiali implicați în invazia Ucrainei vor fi concentrați probabil din ce în ce mai mult pe a face eforturi să evite vinovăția personală pentru eșecurile operaționale ale Rusiei. Acest lucru va pune probabil și mai multă presiune asupra modelului centralizat de comandă și control al Rusiei, deoarece ofițerii caută din ce în ce mai mult să cedeze superiorilor deciziile-cheie. Rusiei îi va fi greu să-și recâștige inițiativa în aceste condiții”, se mai arată în raportul britanic.