Începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră reprezintă un obiectiv esenţial în demersul de a obţine independenţa de aprovizionare faţă de gazul rusesc, a declarat marți premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a avut marţi o întâlnire, la Palatul Victoria, cu Eric Faillnet, director al Grupului Carlyle International Energy Partners, principalul acţionar al companiei Black Sea Oil&Gas.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, cu această ocazie, prim-ministrul a salutat interesul investitorilor faţă de începerea exploatării gazelor naturale la Marea Neagră, prin dezvoltarea Proiectului de la Midia, care va asigura, începând din acest an, zece la sută din producţia necesară la nivel naţional.
„Pentru români, este un obiectiv esenţial, în demersul de a obţine independenţa de aprovizionare faţă de gazul rusesc. Guvernul încurajează investiţiile în sectorul energetic, iar ţara noastră se numără printre statele europene care îşi pot gestiona în bună măsură cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern.
Noua lege offshore, pe care am iniţiat-o la nivelul Coaliţiei de guvernare şi care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil şi stabil investitorilor. Oferind un echilibru între interesele statului şi cele ale mediului privat, România are oportunitatea de a deveni chiar exportator în regiune, după dezvoltarea exploatărilor de gaze la Marea Neagră”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit comunicatului.
La rândul lor, reprezentanţii companii Black Sea Oil&Gas au anunţat că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste, având o capacitate de livrare de un miliard de metri cubi anual.
Parlamentarii din comisiile de specialitate au adoptat marți legea offshore, urmând ca aceasta să intre la votul final din Camera Deputaților, care e cameră decizională.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi că, odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. scrie digi24