Calendar ortodox 17 mai 2022. În a doua zi din această săptămână, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Andronic, cel care a fost unul dintre cei Șaptezeci de Apostoli și rudă a Sfântului Apostol Pavel. Iată de ce este importantă această sărbătoare și ce ar trebui să știe credincioșii despre sfântul zilei.
Cine a fost Sfântul Apostol Andronic, sărbătorit marți, 16 mai 2022
Conform Tradiției, Sfântul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fără a avea tronul episcopal într-un loc anume. El călătorea foarte mult și predica Cuvântul pe întreg cuprinsul Panoniei. Despre Andronic, Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani, spune:
“Îmbrățișati pe Andronic și pe Iunias, cei de neam cu mine și împreună închiși cu mine, care sunt vestiți între apostoli și care înaintea mea au fost în Hristos“ (16, 7).
Împreună cu Sfânta Iunia, Sfântul Apostol Andronic a luptat împotriva închinării la idoli. Ei vindecau prin Sfântul Duh toate bolile și suferințele din popor. Cine are probleme de sănătate, este în nevoi și nu mai știe încotro să-și îndrepte gândurile, poate să facă o rugăciune închinată acestui mate sfânt care vindecă de tot răul trupesc.
Sfintele moaște ale Sfântului Apostol Andronic și ale Sfintei Iunia au fost descoperite în regiunea Evgheniei. Sinaxarul face pomenire de ele la data de 22 februarie.
Troparul Sfantului Apostol Andronic
Apostole sfinte Andronic, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.
Sfinți cinstiți în fiecare an la data de 16 mai
Tot în aceasta zi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Nicolae din Metsovo, a Sfintei Iunia, a Sfântului Mucenic Solohon, a Sfinților Mucenici Pamfamir și Pamfilon, a Sfinților Cuviosi Nectarie și Teofan, ctitorii Mănăstirii lui Varlaam, din Meteora. Miercuri, 17 mai, de Sfântul Mucenic Teodot, credincioșii ortodocși au dezlegare la pește. Este zi de post, dar se consumă pește și mâncare de pește.
Zile de post și posturi în 2022
Conform rânduielii bisericești, se ține post în miercurile și vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, însemnate cu harți, Ajunul Bobotezei, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie), Postul Sfintelor Paști (07 martie – 23 aprilie), Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20 iunie – 28 iunie), Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august) și Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)