Înălţarea Domnului 2022. Pe ce dată pică Înălțarea în acest an și ce sărbătoresc românii în această zi sfântă

Înălţarea Domnului pică în fiecare an la 40 de zile după Paște și este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Pe ce dată pică Înălţarea Domnului în 2022 și care este adevărata semnificație a acestei sărbători?

În anul 2022, Înălţarea Domnului pică în luna iunie, fix la 40 de zile după sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Iată data exactă la care creștinii ortodocși sărbătoresc Înălţarea Domnului în 2022, ce simbolizează această sărbătoare, dar și ce se face în această zi sfântă.

Pe ce dată pică Înălţarea Domnului 2022? Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

La 40 de zile după Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălţarea Domnului. Cum în acest an Paștele Ortodox pică pe data de 24 aprilie, Înălţarea Domnului este sărbătorită la fix 40 de zile, mai exact pe 2 iunie 2022.

Astfel, aceasta este una dintre cele mai importante sărbători din luna iunie, motiv pentru care este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Având în vedere că Înălţarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, această sărbătoare nu are o dată fixă, ci variază în funcție de momentul în care pică Paștele. Chiar dacă nu are o dată fixă, Înălţarea Domnului pică în fiecare an în aceeași zi a săptămânii, mai exact joia.

Înălţarea Domnului 2022. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși la 40 de zile după Paște?

Înălţarea Domnului 2022 pică pe data de 2 iunie, la fix 40 de zile după Paște. Potrivit rânduielilor bisericești, aceasta este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii săi și s-a așezat de-a dreapta Tatălui. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante de peste an, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie.

Ziua de Înălțare are o dublă semnificație pentru poporul român. O hotărâre a Sfântului

Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, adoptată în perioada 1999-2001, a decis ca ziua Înălţării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Astfel, pe data de 2 iunie nu este sărbătorită doar Înălţarea Domnului, ci în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii români căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.

Ce nu se face de Înălţarea Domnului 2022? Tradiții, obiceiuri și superstiții

Așa cum se întâmplă în cazul fiecărui praznic important, există o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care se leagă și de sărbătoarea Înălţării Domnului și care au ajuns să se transmită din generație în generație.

De Înălţarea Domnului 2022 nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion. În ziua de Înălţare, credincioșii ar trebui să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în zi de sărbătoare să fie spuse vorbe urâte, jigniri sau credincioșii să își facă reproșuri.

Există și o serie de tradiții și obiceiuri care se respectă de Înălţarea Domnului 2022. Se spune că aceasta este ultima zi în care mai pot fi mâncate ouă roșii, motiv pentru care multe gospodine înroșesc din nou ouă cu ocazia acestei sărbători.

O superstiție veche spune că în ziua de Înălţarea Domnului, credincioșii ar trebui să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor trecuți la cele veșnice pentru ca sufletele acestora să ajungă în Rai.

În trecut, pentru a fi feriți de rele și protejați de boli, oamenii își puneau la brâu frunze de leuștean.

În popor se crede că toți cei care mor în perioada dintre Paște și Înălţarea Domnului pot ajunge direct în Rai, fiindu-le iertate toate păcatele.