Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin pentru a discuta despre aderarea la NATO. Reacția liderului rus

Președintele finlandez, Sauli Niinisto, l-a sunat pe președintele rus, Vladimir Putin, și l-a informat despre planurile țării sale de a adera la NATO, a transmis, sâmbătă, agenția de presă Interfax, citată de Bloomberg, scrie Reuters.

În același timp, RIA Novosti transmite că Putin i-a spus lui Niinisto că abandonarea neutralității ar fi o „greșeală”.

Liderul rus i-ar fi spus, de asemenea, lui Niinisto că nu există amenințări la adresa securității Finlandei și că o schimbare în politica externă a Finlandei ar fi negativă pentru relațiile bilaterale, conform Sky News.

În această săptămână, Rusia a declarat că intrarea Finlandei în NATO reprezintă o amenințare la care va răspunde, dar nu a specificat cum. Dmitri Peskov a declarat că aderarea Finlandei la NATO este ”cu siguranţă” o ameninţare pentru Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că Finlanda a susțiut și s-a alăturat măsurilor neprietenoase luate de Uniunea Europeană faţă de Rusia, decizie pe care a catalogat-o drept una “plină de regret” şi un motiv pentru un răspuns similar din partea Moscovei.

Trebuie menționat că nici Turcia nu consideră această aderare o idee bună. Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO ar fi o ”greşeală”, la fel ca cea a aderării Greciei la Tratatul Atlanticului de Nord, a trasmis preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

”Noi n-avem un aviz pozitiv. (…) Urmărim în prezent evoluţiile privind Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, pentru că ei au făcut o greşeală, la NATO, în privinţa Greciei, înainte, împotriva Turciei”, a declarat Erdogan vineri, conform AFP.

Pe de altă parte, decizia Finlandei este susținută de numeroase țări, între care Franța, Germania, Polonia, Cehia și România.