Ploile, grindina şi vijeliile au făcut prăpăd în multe zone din România. Noi alerte COD GALBEN de averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului în sudul şi sud-estul ţării

Vreme severă în mai multe județe din țară. Grindina, vântul puternic și ploile torențiale au făcut prăpăd. Un bărbat din Iași este dat dispărut după ce a fost suprins de o viitură puternică.

Vremea severă a făcut victime în România. Un bărbat în vârstă de 52 de ani a fost dat dispărut după ce ar fi fost luat aseară de viitură, cu tot cu cai și căruță în localitatea Pocreaca, comuna Schitu Duca, județul Iași. La fața locului s-au deplasat echipa de scafandri, un echipaj de intervenție, un echipaj de prim ajutor calificat, echipaje ale IPJ și membri din cadrul serviciului voluntar.

În jurul orei 20.00, un cal a fost salvat, iar celălalt a fost găsit mort, prins sub căruță. Bărbatul este dat dispărut.

Meteorologii ANM au emis o atenţionare meteo COD GALBEN ploi, descărcări electrice, intensificări ale vântului, în sudul şi sud-estul ţării, valabilă de sâmbătă, 14 mai, ora 12, până duminică, ora 10.

Judeţele vizate sunt Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Tulcea şi Constanţa. De asemenea, şi Bucureştiul se află sub avertizare.

„În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea și estul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică
accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată
ale vântului cu viteze de 55….65 km/h și izolat de peste 70…80 km/h, pe alocuri vijelii și grindină. Cantitățile de
apă vor depăși 25…35 l/mp”, a transmis ANM.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Vremea va fi instabilă. Cerul va fi variabil, dar mai ales după-amiază vor fi înnorări și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra 5…15 l/mp și izolat peste 25 l/mp), însoțite de descărcări electrice și posibil vijelii și grindină.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14…16 grade.