Cristian Tudor Popescu il pune la zid pe Mugur Isarescu dupa ce a indemnat romanii sa bea „un ceai” de tei

Guvernatorul Mugur Isarescu a fost aspru criticat, joi, pe retelele de socializare, dupa ce a indemnat romanii la calm si sa bea „un ceai” de tei, in contextul inflatiei si dobanzilor mari, spunand ca el l-a baut.

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 declaratia controversata a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Avem in cultura sociala chiar, romaneasca, mai mult decat cea literara, simbolul teiului lui Eminescu. Copoul, Iasiul, teiul lui Eminescu. Acum o sa avem si teiul lui Isarescu. De-a lungul secolelor, vom avea teiul lui Isarescu si ma gandesc ca ar fi bine ca guvernatorul sa permita accesul in proprietatea BNR – ca nu mai e baza sportiva acolo – proprietatea BNR dintre strazile Dr. Lister si Dr. Staicovici. Acolo sunt niste platani, din cate stiu eu, dar poate e si un tei. Se pare ca este, ba chiar mai multi, pentru ca a reactionat si presedintele Iohannis la zicerea domnului Isarescu.

Teiul lui Isarescu. Poate ca din el o sa dea niste frunze cetatenilor, sa-si faca ceai. Eu nu o sa tratez asta in termeni de ironie, asa cum a facut dl presedinte Iohannis. Presedintele Iohannis a spus: „La Banca Nationala sunt multi tei si de aceea cei de acolo beau ceai mult”.

Dl Isarescu, ca si dl Iohannis, a facut dovada unui sentiment numit, in romaneste, nesimtire. Fireste ca ce a spus dansul, adica „sa bem un ceai de tei, eu am baut cu Eugen Radulescu”, director in BNR, sigur ca poate fi interpretat in sensul „sa nu provocam isterie in plan social in legatura cu inflatia”, pentru ca exista mecanismul de inflatie psihologica.

Pe langa inflatia bazala, care se produce din cauze care vin din economie, din politica externa si asa mai departe, exista si inflatia psihologica. Se alimenteaza. Am vazut exemple in cazul uleiului de floarea soarelui si benzinei luate cu punga de plastic de la pompa. Se propaga zvonul ca se scumpeste si se rostogoleste bulgare de zapada. E adevarat lucrul asta si se poate interpreta ca dl Isarescu a vrut sa indemne la calm ca sa nu se accentueze inflatia, care si asa este mare.

Da, dar nu faci asta cu astfel de cuvinte. Cand esti Mugur Isarescu, la varsta pe care o ai, la anii in fruntea Bancii Nationale pe care ii ai, 30 si de ani, nu spui asa ceva decat daca nu simti, adica esti nesimtit in legatura cu oamenii – sau nepasator. Nu-ti pasa.

Exista oameni pentru care astfel de explicatii n-au niciun sens. Nu-i intereseaza. Sunt oameni aflati la limita subzistentei in momentul de fata, din pricina preturilor. Realmente, nu pot sa mai faca fata, nu pot sa-si mai ia hrana zilnica, nu pot sa-si plateasca facturile, sunt la limita. Si acestor oameni nu le spui, pentru ca daca dai exemplul cu ceaiul de tei, oamenii astia vor intelege ca li se spune sa bea ceai de tei in loc sa manance paine.

Si acest lucru s-a dus ca o flama, s-a dus flacara in societate aceasta interpretare, care era previzibila. Iata ce imi scriu cititorii pe Facebook, in legatura cu asta: „Ceaiul de tei e mai bun decat cel de coada soricelului?” – sa-l intreb eu asta pe dl Isarescu. „Putem folosi si noi ceai de tei sau are efect numai la Banca Nationala?”; „A baut ceai de struguri de la mosia dumnealui inainte de a deschide gura?”; „E Isarescu sanatos la cap cu ceaiul lui de tei?” Si asa mai departe. Sunt nenumarate.

Era greu de prevazut ce-ai sa starnesti cu asa ceva? Era greu de prevazut ca asta va fi interpretata ca o batjocura? Era imposibil sa nu fie interpretat ce a spus: ceai de tei, sa bem mult ceai de tei in loc de orice altceva. Si asta e problema: nu i-a pasat de aceasta interpretare: si ce daca o sa zica astia?

E adevarat, eu nu as vota in niciun moment sa fie inlaturat Mugur Isarescu de la conducerea Bancii Nationale. Dar nu poate sa nu ma afecteze ce a spus acum. E dezamagitoare atitudinea lui: nu aveti ce sa-mi faceti, oricum aveti nevoie de mine aici, prin urmare pot sa va spun si asta, ce-o sa fie? Ceea ce nu e in regula.