Calendar ortodox 13 mai 2022. Este sărbătorită o mare Sfântă, făcătoare de minuni

Calendar ortodox 13 mai 2022. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși în ultima zi de lucru din această săptămână. Este important de precizat că Biserica face dezlegare la pește, astfel încât astăzi se consumă doar untdelemn și mâncăruri din pește. Iată cele mai importante date despre sărbătoarea zilei!

Sfânta zilei în Calendarul Ortodox de vineri, 13 mai
Biserica Ortodoxă o cinstește astăzi pe Sfânta Muceniță Glicheria. Potrivit Tradiției, Sfânta Glicheria a trăit în secolul al II-lea, în timpul împăratului Antonin și a guvernatorului Savin. Această Sfântă a fost fiica unui guvernator roman. După moartea tatălui s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia. A fost pusă să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus, iar pentru că a refuzat a fost aspru pedepsită și supusă la nenumărate chinuri.

Sfânta Glicheria a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a ieșit nevătămată, iar mai târziu a fost aruncată la fiare. Cărțile bisericești spun că mucenița și-a dat sufletul în timp ce ce ruga la Dumnezeu. Din sfintele ei moaște curgea mir înmiresmat, care vindeca tot felul de boli grele.

Aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare această rugăciune. Îți va da putere și te va ajuta să privești cu încredere spre viitor.

Troparul Sfintei Mucenite Glicheria
Glasul 4

Mieluseaua Ta, Iisuse, Glicheria, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Alți Sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox, 13 mai
În fiecare an, la data de 13 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe următorii mari sfinți ai Ortodoxiei: Sfantul Mucenic Laodichie, Sfântul Cuvios Serghie Mărturisitorul, Sfântului Cuvios Pavsicacos, episcopul Sinadei, Sfântul Sfințitul Mucenic Alexandru, episcopul Tiverianiei, Sfântul Cuvios Nichifor, preotul Mănăstirii Efes, Sfântul Cuvios Eftimie cel Nou, ctitorul Mănăstirii Ivirilor din Aton.

De asemenea sunt cinstiți Sfântul Cuvios Ioan Iviritul, Sfântul Cuvios Gheorghe Iviritul, Sfântul Cuvios Gavriil Iviritul și monahii sfinții cuvioși mucenici iviriți.

În această zi se face dezlegare la pește. Conform Tradiției, în zilele cu dezlegare la pește se ține post de la mâncărurile de dulce și se consumă doar pește și mâncare din pește.