Guvernatorul Băncii Naționale a României a făcut declarații în contextul în care inflația a ajuns la aproape 14% în luna aprilie 2022, iar dobânzile au atins maximul ultimului deceniu. Mugur Isărescu îndeamnă românii la calm și spune cum s-a ajuns în această situație.
Inflația a atins un nou record
Mugur Isărescu, cel care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a României a prezentat joi, 12 mai 2022, raportul asupra inflației, după ce aceasta a ajuns la aproape 14% în aprilie. Isărescu a vorbit despre creșterea prețurilor care a început să se facă simțită din luna iulie a anului trecut. Potrivit spuselor sale, în spatele acestei creşteri se află cele legate de costurile de producţie, în special a costurilor cu energia.
Guvernatorul BNR a vorbit și despre episoadele de panică, făcând aici referire la cele două săptămâni de haos de pe piața valutară, în special pe piața caselor de schimb valutar, din motive de lipsă fizică de bancomate. Panică a fost și din cauza scumpirii alimentelor de bază – uleiul comestibil, dar și a carburanților.
Se mai adaugă, tot pe partea de costuri, adâncirea sincopelor din lanţurile internaţionale de valoare adaugată cauzate de sancţiuni, reticenţa companiilor vizavi de relaţiile comerciale cu Rusia şi iminenţa unor noi seturi de măsuri în trimestrul 1, a spus Guvernatorul BNR.
Creșteri mari la energie și petrol
Mugur Isărescu spune că în ultima vreme au crescut prețurile la energie și petrol. Guvernatorul BNR vorbește despre majorări de amploare care au afectat buzunarele tuturor românilor. Oficialul de la BNR a explicat motivul pentru care a luat decizia de majorare a dobânzii-cheie.
Costurile la energie s-au dus şi în alte componente ale indicelui preţului de consum. Majorarea ratei dobânzii este principalul nostru instrument. Influenţăm în special inflaţia pe partea cererii. Descurajăm şi ţinem sub control cererea, a explicat Mugur Isărescu.
Nu în ultimul rând, guvernatorul Băncii Naționale a României face apel la calm. Isărescu îi îndeamnă pe români să nu intre în panică în aceste situații, pentru că agitația este caracteristică perioadelor de criză. În acest sens, oficialul le-a transmis românilor să fie calmi și să bea câte un ceai cu tei, așa cum a procedat și el, cu directorul BNR.
Am înţeles şi eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (director în BNR, n.r.). Este un sfat bun, pentru că și acest canal psiho-social al anticipațiilor, discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările sunt specifice, dar nu fac bine, a spus Isărescu.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna aprilie 2022, inflația a ajuns la 13,8%, cea mai mare scumpire fiind înregistrată la gaze, respectiv 85%.