Calendar ortodox 12 mai 2022. Credincioșii ortodocși îl cinstesc în această zi pe Sfântul Ioan Valahul. Iată ce spune tradiția despre acest mare sfânt al ortodoxiei.
Este sărbătoare marcată în calendar cu o cruce neagră. Sfântul Ioan s-a născut în anul 1644, din părinți creștini, iar la vârsta de 15 ani a ajuns rob la turci.
Sfântul zilei în Calendarul Ortodox al zilei de joi, 12 mai 2022
Sfântul Ioan Valahul a fost de nestăvilit în credința sa în Mântuitorul Iisus Hristos. Acest mare sfânt a fost menționat în Mineiul grecesc pe luna mai, tipărit la Constantinopol în 1843 și în Mineiele românești, începând cu ediția de la Mănăstirea Neamț din 1846.
În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât ca acest nou mucenic al lui Hristos să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română. Generalizarea solemnă a cultului său a avut loc în octombrie 1955.
Alți sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox joi, 12 mai 2022: Sfântul Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului și Sfântul Gherman, patriarhul Constantinopolului.
Canon de rugăciune către Sfântul Ioan Valahul
Aprinde o lumânare și citește această rugăciune care îți va da putere pentru o nouă zi de lucru. Nu uita să-ți întorci fața spre Dumnezeu și să-I mulțumești pentru toate binefacerile Sale. Troparul Sfantului Mucenic Ioan Valahul, glasul al 4-lea:
Astăzi duhovniceste praznuieste Biserica dreptcredinciosilor, si cu bucurie striga: Veniti, iubitorilor de mucenici, sa praznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Ca acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu rasarind, in imparateasca cetate a lui Constantin a inflorit minunat, aducand Stapanului rod bogat si bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roaga neincetat in ceruri, sa se mantuiasca sufletele noastre.
Pe 21 mai 2022, credincioșii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Aceasta este singura sărbătoare cu cruce neagră din luna mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare și mama sa, Elena, sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Datorită lor, creștinismul a devenit religie interzisă, jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.