Comunitatea de informații din SUA crede că Vladimir Putin se pregătește pentru un conflict prelungit – și că obiectivele sale se extind cu mult dincolo de regiunea de est a Donbasului, unde armata sa este în prezent concentrată, spre Transnistria.
Directorul de Serviciului Național de Informații din SUA, Avril Haines, a pictat o imagine sumbră și incertă a următoarei faze a războiului lui Putin, despre care ea a spus Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului că va fi dificil de prezis, în parte, deoarece ”Putin se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și capabilitățile militare convenționale actuale ale Rusiei.”
”Cel puțin, credem că dihotomia va introduce o perioadă de luare a deciziilor mai ad-hoc în Rusia, atât în ceea ce privește ajustările interne necesare pentru a susține acest impuls, cât și conflictul militar cu Ucraina și Occidentul. Și tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare potențial escalabile pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele pe măsură ce conflictul se prelungește sau dacă el percepe că Rusia pierde în Ucraina ” a spus ea.
Pe termen scurt, Putin dorește să captureze cele două regiuni estice Donețk și Lugansk, să controleze orașul Herson și, eventual, să extindă un pod de uscat în jurul treptei de sud a țării până în Transnistria, o regiune separatistă a Moldovei în care sunt staționate în prezent trupele ruse, a spus Haines. Dar pentru a ajunge în Transnistria, comunitatea de informații consideră că Putin ar trebui să lanseze o mobilizare completă în interiorul Rusiei, pas pe care nu l-a făcut până acum.
Totuși, le-a spus Haines parlamentarilor, comunitatea de informații nu crede că Putin s-ar gândi la utilizarea armelor nucleare decât dacă simte că există o amenințare existențială pentru Rusia. În schimb, ea a precizat că războiul nu s-ar limita la Ucraina.
”Următoarea lună de lupte va fi semnificativă, deoarece Rusia încearcă să-și revigoreze eforturile. Dar chiar dacă au succes, nu suntem încrezători că lupta din Donbas va pune capăt efectiv războiului”, a spus Haines.
Nu sunt prea mari speranțe nici din punct de vedere al negocierilor de pace. ”Deoarece atât Rusia, cât și Ucraina cred că pot continua să facă progrese din punct de vedere militar, nu vedem o cale de negociere viabilă înainte, cel puțin pe termen scurt”, a spus Haines.