Calendar ortodox 10 mai 2022. Sărbătoare mare în ziua de marți

Ziua de marți, 10 mai este una extrem de importantă pentru credincioși. Este o zi marcată de o sărbatoare mare închinată unui sfânt cu o poveste importantă.

Vezi ce trebuie să faci în această zi si ce înseamnă pentru tine aceasta sărbătoare.

Sărbătoare mare la 10 mai
În această zi este celebrat sfântul drept care a avut o viață plină de credință. Conform calendarului ortodox, acesta a fost un om drept, care s-a apropiat de Dumnezeu de la o vârstă fragedă.

Potrivit Tradiţiei, Sfântul Simon a fost mirele din Cana Galileii, la nunta căruia Mântuitorul a săvârşit prima minune, prefacerea apei în vin. Când a văzut acestea, mirele a renunțat la tot ce era omenesc și a decis să se apropie de Dumnezeu, să stea alături de el mereu.

Acesta a propovăduit Evanghelia și a dus mai departe Cuvântul Domnului, dar apoi a fost supus la chinuri grele de către păgâni, murind, in final, ca Martir. Diavolul se aștepta ca bărbatul să se mânie și să se lepede de Domnul, dar mai tare s-a apropiat de el. L-a iubit și mai mult pe Dumnezeu și s-a încrezut în el Dumnezeu, pentru răbdarea și iubirea alesului Său, l-a ridicat la rangul de sfânt. Apoi s-a urcat alături de Tatăl și a făcut si atunci voia lui.

Rugăciune pentru familie și căsnicie
În București, la Biserica Podeanu aflată pe stradă Dornei (în apropierea Pieței Chibrit) se află o părticică din sfintele sale moaște. Se spune că el este protectorul familiei și al căsniciilor, motiv pentru care mulți oameni merg aici să se roage pentru ei și cei dragi.

Sfinte, slăvite și intrutotlaudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai învrednicit a-L primi în casa Ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos și pe Preacurata Lui Maică, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea, și a fi însuți văzător al preaslavitei minuni a Domnului!

Cu credință și cu dragoste ne rugăm ție: cere de la Hristos Domnul să prefacă sufletele noastre iubitoare de păcat în vase vrednice ale harului; păzește-ne și ocrotește-ne cu rugăciunile tale de ispitele diavolești și de căderile în păcat, și mijlocește ca să primim de Sus ajutor în vremea trândăvirii, ca să nu ne poticnim de piatra smintelii, ci să umblăm fără abatere pe calea cea mântuitoare a poruncilor lui Hristos, până ce vom ajunge la fericitele locașuri ale Raiului, unde tu acum sălășluiești și te veselești.