Calendar ortodox 9 mai 2022. Sfântul și rugăciunea acestei zile! Ce sărbătoresc credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 9 mai 2022. În calendarul zilei de astăzi, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Proroc Isaia și Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicoale de la Bari.

Este o zi importantă pentru ortodoxie, după sărbătoarea cu cruce roșie a Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan.

Ce sărbătoresc ortodocșii luni, 9 mai 2022
Sfântul Proroc Isaia, cinstit în Calendarul Ortodox de luni, 9 mai, a trăit și a prorocit cu șapte sute de ani înaintea venirii Mântuitorului Hristos. El a fost numit “Evanghelistul Vechiului Testament” datorită faptului că a prorocit nașterea din Fecioara Maria a lui Mesia, Dumnezeirea Lui, minunile Lui, patimile și moartea, și apoi preaslăvirea Lui.

Isaia este cel care a grăit cuvintele pe care Biserica le-a cântat în serile de Denie din Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor:

“Poporul care locuia intru intuneric va vedea lumina mare si voi cei ce locuiati in latura umbrei mortii lumina va straluci peste voi” (9, 1). Si tot el a vestit Intrarea Domnului in Ierusalim: “Lumineaza-te, lumineaza-te, Ierusalime, ca vine lumina ta, si slava Domnului peste tine a rasarit!” (60, 1).

Prorocul Isaia a primit darul facerii de minuni, el fiind și cel care s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne, motiv pentru care a fost scos din cetate și ucis într-un mod cumplit.

În ziua de 9 mai Biserica Ortodoxă cinstește și Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae de la Bari, precum și pe următorii mari sfinți ai ortodoxiei: Sfântul Mucenic Hristofor, Sfintele Mucenițe Calinica și Achilina, Sfinții Mucenici Epimah și Gordian, Sfântul Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vunena și Sfântul Iosif de la Optina.

Rugăciunea care se citește lunea
Începe această săptămână cu gânduri curate, bune și cu speranța că totul își va merge bine, fiind sub protecție divină. Înainte de a începe orice fel de activitate, fie că e vorba de casă sau serviciu, aprinde o lumânare și rostește cu voce tare această rugăciune:

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!

Sunt cuvinte pline de însemnătate care îți vor da putere să treci peste orice obstacol care ți-ar putea apărea în cale în acest început de săptămână. Ai încredere că indiferent de orice, la finalul zilei vei fi bine. Nu uita să-I mulțumești Lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale.