Război Rusia-Ucraina, ziua 73. Zelenski anunţă condiția reluării negocierilor cu Rusia. Noi explozii în Transnistria

Război Rusia-Ucraina, ziua 73. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în cel mai recent mesaj video că primul pas pentru a debloca discuțiile de pace cu Rusia ar fi retragerea trupelor ruse în locurile în care erau înainte de invazia la scară largă.

UPDATE 10.00 Presa rusă anunță ”explozii în Transnistria”. În apropiere de granița cu Ucraina, în satul Voronkovo ​​din regiunea Râbnița, mai multe explozii s-au auzit vineri seara, a informat sâmbătă postul de televiziune
TSV, potrivit Ria.ru.

Conform presei ruse, nu s-au înregistrat victime în exploziile de ieri seară.

Război Rusia-Ucraina, ziua 73. Într-un mesaj video difuzat vineri seară, Volodimir Zelenski a menționat că uciderea oamenilor aflaţi în uzina Azovstal din Mariupol ar face imposibilă orice negociere cu Rusia.

Război Rusia-Ucraina, ziua 73. „Pentru ca noi să începem să discutăm în mod normal, trebuie să restabilim situația care era înainte de invazia la scară largă, înainte de 24 februarie. Ruşii trebuie să plece dincolo de acele linii de contact temporare sau linii de coliziune și îşi retragă trupele acolo” – a explicat preşedintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski: „Nu am fost ales de popor să fiu președintele mini-Ucrainei”
„Am fost ales de popor să fiu președintele Ucrainei, nu al unei mini-Ucraine” – a precizat Volodimir Zelenski.
Președintele Zelenski a declarat că sunt în curs de desfășurare eforturi diplomatice pentru a-i salva pe luptătorii rămași în oțelăria Azovstal din Mariupol, după ce mai mulți civili au fost evacuați din uzina bombardată.

Contraofensiva ucraineană la nord și la est de Harkov a obținut noi progrese și ar putea reuși să scoată orașul din raza de acțiune a artileriei rusești în zilele următoare, spune Institutul pentru Studiul Războiului.

“Rusia va rămâne pentru totdeauna în sudul Ucrainei”
Rusia va rămâne “pentru totdeauna” în sudul Ucrainei, a declarat vineri un înalt oficial parlamentar rus, Andrei Turchak, în timpul unei vizite la Herson, un important oraș ucrainean al cărui control total este revendicat de Moscova din martie.

Este pentru prima dată când un înalt responsabil rus anunţă intenţia Moscovei de a rămâne în teritoriile cucerite de armata rusă de la declanşarea „operaţiunii militare speciale” în Ucraina, pe 24 februarie.

Până acum, Rusia a susţinut că unul dintre obiectivele sale principale este „denazificarea” ţării vecine.

„Nu va exista nicio întoarcere în trecut. Vom trăi împreună, vom dezvolta această regiune bogată, bogată datorită patrimoniului său istoric, populaţiei care locuieşte aici”, a dat asigurări Turchak.