Calendar ortodox 7 mai 2022. Creștinii ortodocși prăznuiesc Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim, o zi importantă pentru creștinism. Este o zi plină de tradiții, care marchează un eveniment mare pentru religia noastră.
Totul despre arătarea Sfintei Cruci
Pe data de 7 mai 2022 este sărbătorită “Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim”. La această dată, în anul 351, o cruce mare, care strălucea mai puternic decât soarele, a apărut pe cer. Sfânta Cruce a fost vizibilă pe cer pentru 7 zile, de la muntele Golgotei până la muntele Măslinilor.
Sfântul Chiril al Alexandriei, Arhiepiscopul Ierusalimului, a fost cel care a dezvăluit în dimineața zilei de 7 mai 351 d. Cr., faptul că a văzut pe cer o cruce în formă de stea. Minunea a uimit pe toată lumea și a determinat mai mulți păgâni să se convertească la creștinism. Mai mult, o mulțime de au părăsit erezia și s-au întors la credința creștin ortodoxă.
„Spre pomenirea acestui fapt minunat, s-a slujit Sfânta Liturghie pe Înfricoșătoarea Golgota, condusă de ÎPS Mitropolit Isihie de Kapitolia, având drept împreună-slujitori ieromonahi aghiotafiți dintre care Protos a fost Arhimandritul Ieronim, și ierodiaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Protopsaltul Sfintei Biserici a Învierii, Arhimandritul Aristovoulos și de elevii Școlii Patriarhale de pe Sion, la slujbă participând o mulțime de pelerini, în principal din Grecia dar și din alte țări ortodoxe,” conform Jerusalem-patriarchate.info.
În această zi nu se spală, nu se calcă și nu se fac treburi casnice. Este o zi de sărbătoare, cu o însemnătate mare, chiar dacă nu este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Unii credincioși postesc în această zi și merg la biserică să se spovedească, după care duminică se împărtășesc.
În această zi se mai pomenesc:
Sfântul Mucenic Acachie
Sfântul Mucenic Codrat
Sfinții Mucenici Rufin si Satornin
Cuviosul Ioan Psihaitul
Sfântul Mucenic Maxim
Sfântul Nil Sorski