Casa Albă spune că Rusia a pierdut deja războiul. „Nu a cucerit Ucraina”

Casa Albă susține că Rusia a pierdut deja războiul din Ucraina, pentru că nu a reușit să își îndeplinească obiectivele stabilite la începutul invaziei.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Moscova plănuia să cucerească o mare parte a Ucrainei, inclusiv zone din nordul țării, dar nu a reușit să facă acest lucru.

„Aș spune că felul în care președintele (rus) Putin a definit câștigarea războiului de la început a fost preluarea controlului asupra Ucrainei, integrarea Ucrainei în Rusia, luându-le integritatea teritorială și suveranitatea. Este clar că nu a avut succes… se aștepta să mărșăluiască victorios pe străzile Kievului până lunea următoare. Voia să fie un moment care să dividă NATO și Occidentul. Este evident că nu s-a întâmplat asta”, a spus ea, potrivit ABC News.

Psaki a fost întrebată apoi dacă, în viziunea Statelor Unite, Ucraina va câștiga războiul dacă va permite Rusiei să cucerească estul țării.

„Ucrainenii vor stabili ce înseamnă un succes pentru ei. Dar cred că este important de notat și să nu pierdem din vedere este modul în care rușii au definit asta (câștigarea războiului) și deja au pierdut, conform definiției lor”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

„Nu au cucerit Ucraina. Președintele Putin nu va defila pe străzile Kievului. Nu vor deține integritatea teritorială și suveranitatea acestei țări. Nu au divizat NATO”, a continuat ea.