Tradiții importante de Duminica Tomii. Ce este complet interzis pe 1 mai

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, precedată și urmată de o mulțime de evenimente religioase mari, care au legătură directă cu Învierea. Duminică, 1 mai, îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Toma, apostolul cel necredincios, căruia îi revin o mulțime de obiceiuri și tradiții.

Superstiții de Duminica Tomii
Prima duminică de după Paști, cea care încheie Săptămâna Luminată, poartă numele de Duminica Tomii, după Apostolul Toma, cel necredincios care nu a crezut că Iisus va învia. Este o sărbătoare importantă, marcată de o mulțime de tradiții importante, pe care oamenii le respectă pentru a se feri de ghinion.

În această zi, femeile duc ouă roșii și colaci la biserică, pe care preotul le sfințește, după care se caută o apă curgătoare. Pachetele sunt puse pe apă pentru a se duce către sufletele celor adormiți, după care sunt date de pomană persoanelor sărace sau celor din familie.

Tot de Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică. Se spune că este cel mai bun moment în care rudele pot sta alături de sufletele celor care au plecat dintre ei.

Interzis de ziua lui Toma necredinciosul
De ziua lui Toma necredinciosul nu se spală, nu se coase și nu se muncește pe câmp. De altfel, nu este bine să te speli pe cap, deoarece se spune că te vei usca apoi, vei îmbătrâni înainte de vreme.

Nu este bine să te cerți, să vorbești urât sau să jignești pe cineva. De altfel, nu ai voie să vorbești de rău o persoană decedată, pentru că așa vei mânia sufletul acesteia și nu va primi cum trebuie pomana pe care i-ai dat-o.

Pentru că duminică este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților, sărbătoarea se mai numește Paștele Morților Se spune că astăzi le amintim și celor decedați de Înviere și le dăm de pomană pentru a simți și ei că este sărbătoare.