Calendar ortodox 30 aprilie 2022. Un mare sfânt sărbătorit astăzi de credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 30 aprilie 2022. În ultima zi din luna aprilie și penultima din Săptămâna Luminată, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Apostol Iacov, fratele Sfantului loan Evanghelistul, și unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de sâmbătă, 30 aprilie 2022
Sfintele Evanghelii amintesc faptul că Apostolul Iacov a fost de față la Schimbarea la față de pe Muntele Tabor, dar și la cele întâmplate Mântuitorului în grădina Ghetsimani. Potrivit Tradiției, după Cincizecime, Sfântul Apostol lacov a predicat Evanghelia în mai multe locuri, ajungând până în Spania.

Când s-a întors în Ierusalim, acest mare Sfânt a avut de îndurat multe chinuri din partea iudeilor. Prin cuvântările sale, pline de harul Duhului Sfant, Sfântul Apostol Iacov a reușit să aducă mulți iudei și păgâni la credința în Hristos.

Aprinde o lumânare sfințită și citește cu voce tare Troparul Sfântului Apostol Iacob:

Troparul Sfântului Apostol Iacob. Glasul 3. Apostol al lui Hristos preaales şi frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudăpe tine şi sufletelor noastre mare milă.

Alți sfinți sărbătoriți în Calendarul Ortodox, sâmbătă, 30 aprilie 2022. Biserica Ortodoxă face astăzi pomenirea Sfântului Ignatie Briancianinov, a Sfântului Clement, a Sfântului Mucenic Maxim, a Sfântului Mucenic Vasile, episcopul Amasiei, a Sfântului Donat, episcopul Evriei și a Sfintei Mucenițe Arghira.

Sărbători mari în Calendarul Ortodox din mai 2022
În luna mai 2022, credincioșii ortodocși au două sărbători mari, cu cruce roșie. Prima îl cinstește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan – 8 mai, care este prăznuit în Biserica Ortodoxă pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele veșnice) și pe 8 mai (pomenirea minunii ce se petrece la mormântul său).

A doua sărbătoare cu cruce roșie din luna mai 2022 este cea închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena – 21 mai 2022.

Sărbători cu cruce neagră în luna mai: Aducerea moaștelor Sfântului Atanasie cel Mare; Sfântul Atanasie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului – 2 mai, Sfântul Irodion de la Lainici, Sfinții Mucenici Timotei și Mavra – 3 mai, Sfântul Ioan Valahul – 12 mai, Sfântul Pahomie cel Mare; Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei – 15 mai.

Pe 16 mai, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfâântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, iar pe 25 mai este prăznuită A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.