Colaborarea momentului pentru România! Anunțul făcut în urmă cu puțin timp

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat colaborarea momentului în România.

Potrivit acestuia, Nuclearelectrica și compania americană NuScale Power au convenit să colaboreze pentru amplasarea unei centrale cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR).

Războiul din Ucraina a dat naştere îngrijorărilor în ceea ce privește situația energiei și a gazelor, atât în România cât și în restul Europei. În acest sens se pregătesc măsuri importante.

Colaborarea momentului pentru România

În mesaj, ministrul a mai subliniat și faptul că este vorba de primul reactor modular de mici dimensiuni din Europa. El susține că acesta este un pas important pentru România pentru că va deveni independentă energetic odată ce noul reactor modular va fi construit.

„România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a anunțat Virgil Popescu pe Facebook.

Totodată, Virgil Popescu a mai subliniat și importanța noului parteneriat având în vedere situația actuală. Ministrul susține că în acest mod, România va avea o șansă să își asigure singură securitatea energetică.

„România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, a mai scris Virgil Popescu, pe contul său de socializare.

România nu este afectată de decizia Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri seară, că România nu este afectată de decizia Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei, iar în acest moment România extrage mai mult gaz decât consumă.

„În acest moment, România nu este afectată de această decizie a Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei. În acest moment noi extragem mai mult gaz decât consumăm”, a afirmat miercuri seară, la TVR 1, premierul Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Acesta explică însă că, pe termen mediu şi lung, România va avea nevoie de gaz.

“Este clar că avem nevoie de gaz pentru că, tocmai în urma întâlnirilor şi discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Azomureş, ieri, s-a reuşit luarea unei decizii ca o parte din combinat să fie deschis. Avem nevoie de îngrăşăminte, de fertilizatori pentru agricultura românească. Deci avem nevoie de gaz, dar avem suficient acum”, a mai adagut premierul.

Potrivit acestuia, „în perimetrul de la Caragele (Buzău) există speranţe ca primele gaze să fie extrase în 2024, iar în perimetrul Neptun Deep mai devreme de finele anului 2026 – 2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră”.