S-a dat legea pentru mașinile parcate neregulamentar

Mașinile parcate neregulamentare sunt o problemă în România, dar asta și pentru că la nivelul țării ne confruntăm cu o lipsă a locurilor de parcare.

Așa se face că, neavând variante, ori fiind în mare grabă, unii șoferi lasă mașinile pe unde se poate, de multe ori în locuri total nepotrivite, unde încurcă circulația, sau chiar traficul pietonal.

A fost promulgată legea pentru mașinile parcate pe domeniul public

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care le permite polițiștilor locali să dispună ridicarea unei mașini parcate pe domeniul public. Este vorba despre un act normativ adoptat la începutul lunii noiembrie care modifică gospodărirea localităţilor urbane şi rurale.

Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public și se realizează pe durata a 24 de ore. Potrivit legii se introduce interdicția de a parca orice tip de vehicul pe domeniul public, în afara spațiilor marcate în acest sens.

În cazul în care o mașină va fi lăsată pe domeniul public, Poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului.

Tarifele de ridicare și transport a mașinilor parcate neregulamentar

Șoferii prinși că au lăsat mașina pe domeniul public, în zone care nu sunt marcate în acest scop, vor scoate bani frumoși

din buzunare. Tarifele de ridicare sunt: 200 de lei pentru vehicule cu masa maxim autorizată de până la 5 tone, inclusiv, și 270 de lei pentru vehicule cu masa maxim autorizată de peste 5 tone.

De asemenea, tarifele de transport sunt de 150 de lei pentru vehicule cu masa maxim autorizată de până la 5 tone, inclusiv, și 200 de lei pentru vehicule cu masa maxim autorizată de peste 5 tone.

Tariful de depozitare este de 75 de lei în primele 24 de ore și 25 de lei/pe zi după intervalul de 24 de ore.

Facem precizarea că în cazul în care mașina parcată pe domeniul public, într-o zonă care nu este marcată în acest sens, există una sau mai multe persoane, aceasta nu va mai fi ridicată.

Dacă ridicarea mașinii a fost începută, aceasta va fi întreruptă dacă se observă că în autovehicul există cineva.

Șoferul este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice şi juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii.

Mașina care a fost ridicată se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.