Când spunem “La mulți ani de Sfântul Gheorghe”. În 2022 Patriarhia a schimbat data acestei sărbători

Anul acesta, Sfântul Gheorghe nu va mai fi sărbătorit la data bine-cunoscută de credincioși și anume 23 aprilie. Patriarhia a anunțat o altă dată la care românii îl vor putea sărbători pe acest mare sfânt. În 2022, 23 aprilie – data obișnuită de prăznuire a Sfântului Gheorghe pică în ziua în care sărbătorim Sâmbăta Sfântă.

De ce nu se mai sărbătorește Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie
Motivul pentru care are loc această schimbare este acela că ziua de 23 aprilie, în care se face cinstirea Sfântului Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă. Potrivit basilica.ro, tipicul prevede ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști.

Conform agenției de știri a Bisericii Ortodoxe Române, normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului.

Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, a explicat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală.

Sfântul Gheorghe, sărbătorit în Calendarul Ortodox 2022, pe 25 aprilie
Patriarhia a schimbat data de sărbătorire a unuia dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei Române: Sfântul Gheorghe. Anul acesta, cinstirea lui se va face pe data de 25 aprilie, adică în prima zi de Paște. La acea dată, preoții din toate bisericile din țară vor săvârși Vecernia și Utrenia, precum și Sfânta Liturghie, pentru pomenirea marelui Mucenic Gheorghe.

Sfântul mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendarul ortodox. I se mai spune și Purtătorul de biruință. Conform tradiției populare, în ziua în care este cinstit Sfântul Gheorghe, oamenii împodobesc casele și porțile cu crengi verzi care simbolizează renaşterea naturii.

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul Moldovei și al Armatei Române. În țara noastră sunt foarte mulți români și românce care își sărbătoresc onomastica pe 23 aprilie (n.r anul acesta pe 25). Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, peste 710.000 de bărbaţi şi aproape 380.000 de femei poartă numele Gheorghe sau derivate ale acestuia.