Mare sărbătoare la români. Duminica Floriilor 2022 – ce e bine să faci

Duminica Floriilor se sărbătorește în fiecare an cu fix o săptămână înainte de Sfintele sărbători Pascale. Floriile sau Duminica Stâlpilor marchează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim și este zi cu dezlegare la pește pentru credincioșii care au ținut post.

Pentru credincioșii ortodocși urmează o mare sărbătoare chiar înainte de Paște, în ultima duminică de dinaintea Învierii Domnului. Anul acesta, Duminica Floriilor pică pe 17 aprilie, zi de mare însemnătate pentru creștinătate, care marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, călare pe un asin, întâmpinat cu ramuri de finic și măslin.

În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile, sau Intrarea Domnului în Ierusalim. El a venit călare pe un asin și a fost întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. Este singura dată când Mântuitorul a permis să fie aclamat ca împărat.

Această duminică îi pregătește pe credincioși pentru Învierea Domnului. De asemenea, Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. În aceste zile, la biserici se țin denii în fiecare seară, slujbe prin care „credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere”, așa cum spun preoții.

În Duminica Floriilor, cunoscută și ca Duminica Stâlpilor, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește. Este a doua și ultima dezlegare la pește din timpul Postului Paștelui, cel mai lung și mai aspru post de peste an. Prima dezlegare la pește a fost de Buna Vestire, când Fecioara Maria a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Duminica Floriilor
De Florii sunt sărbătorite persoanele care poartă nume de flori, cum ar fi: Brândușa, Camelia, Floarea, Florina, Crina, Florentina, Bujor, Trandafir, Viorica, Romanița, Margareta, Lăcrămioara, Florentina și multe altele.

Începând cu seara din Duminica Floriilor, în biserici se săvârșesc slujbe speciale, numite denii care ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

De dimineață, în Duminica Floriilor, oamenii merg la biserică cu ramuri de salcie și flori pe care preotul le sfințește, apoi le iau acasă și le pun la icoane.

După ziua de Florii începe Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor, extrem de tristă pentru întreaga creștinătate.

Ziua de Florii aduce superstiția legată de vreme. Se spune că dacă de Florii va fi cald, la fel va fi și de Paște, iar dacă va fi vreme mohorâtă, întocmai se va întâmpla și la Paște.

Legenda spune că, atunci când Fiul său era răstignit pe cruce, mama sa a pornit la drum să îl caute. Pe drum, a întâlnit o apă, iar unei salcii i-a cerut să să-i facă punte pentru a putea trece. Astfel, Fecioara a binecuvântat-o să nu poată fi făcuți cărbuni din lemnul ei și să fie dusă la biserică pentru a fi sfințită de Florii.

Din acest motiv, oamenii duc la biserică salcie în Duminica Floriilor, pentru ca preotul să i sfințească. Acestea sunt luate apoi acasă și așezate la icoană, la intrarea în casă sau în curte.

În unele zone, femeile îi lovesc ușor pe copii cu salcia, pentru a fi puternici și buni ca ea. De altfel, cine mănâncă muguri de salcie va fi sănătos mereu. Ea se pune și în mâncarea animalelor, pentru ca acestea să fie ferite de boli.

În popor se mai spune și că salcia, odată aruncată în foc, poate ajuta la stingerea unui incendiu. Aceasta se mai arde și în vremurile rele, la furtuni, grindină și se leagă la pomi, pentru ca aceștia să facă poame.

Cele mai frumoase urări de Florii
Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători, care marchează Intrarea Domnului în Ierusalim și vestește sosirea Paștelui. Astăzi, de Florii, aproximativ un milion și jumătate de români își sărbătoresc onomastica în această zi, pentru că poartă nume de flori. Cu această ocazie, vă punem la dispoziție mai multe mesaje frumoase pe care le primiteți celor dragi, pentru a-i impresiona.

Pentru că reprezinți pe lumea asta gingășia și puritatea unui ghiocel, frumusețea unei orhidei și parfumul unui trandafir, îți urez o zi viață ca tine. La mulți ani de Florii!

E timpul să renaștem odată cu Primăvara, e timpul să spunem “La Mulți Ani!” celei mai frumoase flori din viața noastră!

Pentru că florile înfloresc în fiecare primăvară, Pentru că suntem tineri şi iubim prietenia, În numele ei şi a tot ce-i frumos, Eu îţi doresc fericirea!

Îţi doresc o oră de linişte, o zi de pace, o săptămână de soare, un an de iubire, un veac de sănătate şi un mileniu de bani. La Mulţi Ani!

Să ai o zi frumoasă, ca o zi de primăvară. Să te bucuri de numele pe care-l porţi, să fii fericită, iubită şi zâmbitoare. La Mulţi Ani!

Să ai o zi cât mai frumoasă, înseninată de lumina blândă a primăverii și încărcată de parfumul dulce al unui nou început! La mulți ani!

Dacă toată lumea îţi doreşte ca această zi să fie una minunată, eu îţi urez ca toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări, să-ţi umple sufletul de voie bună. La mulți ani!

Aşa cum florile sunt semne ale primăverii, aşa este şi acest mesaj un semn că ţin la tine! La Mulţi Ani!

Cel mai des întâlnit nume de floare din România este Viorica, pe care-l au 145.020 de femei. Urmează Florentina, nume pe care-l poartă 129.947 de femei şi Florica, 91.751. Alte 73.637 de românce au numele Camelia.

De asemenea, 336.793 de bărbaţi se numesc Florin, 145.673 sunt Viorel şi 54.608 Florian. Alţi 9.065 sunt Mugurel, iar 2.300 de bărbaţi se numesc Trandafir. Mai sunt și alte derivate care se serbează astăzi, absolut orice nume de floare.