Lovitură grea pentru Putin. Crucişătorul de rachete Moskva, lovit de obuze ucrainene

Guvernatorul regiunii Odesa, Maksim Marcenko, declarase anterior într-o postare online că două rachete ucrainene au lovit crucişătorul Moskva.

Cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre, crucişătorul de rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniţia de la bord a explodat, a declarat joi agenţia Interfax, citând ministerul rus al apărării, transmite Reuters.

„Crucişătorul ‘Moskva’ al Flotei Mării Negre a fost grav avariat în urma detonării muniţiei care a avut loc ca urmare a unui incendiu, echipajul a fost evacuat”, a relatat media de stat rusă TASS, citând ministerul rus al Apărării.

„Ca urmare a unui incendiu, muniţia a explodat pe crucişătorul de rachete Moskva. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost evacuat complet”, a adăugat ministerul.

Conform sursei citate, toţi membrii echipajul au fost evacuaţi şi în prezent este investigată cauza incendiului. Nava de 12.500 de tone are un echipaj de aproximativ 500 de membri.

„În urma unui incendiu la bordul crucişătorului de rachete Moskva, muniţia a a explodat. Nava a fost grav avariată”, dar „echipajul a fost evacuat în totalitate”, a informat ministerul rus al apărării într-un comunicat.

Interfax nu a oferit mai multe detalii. Guvernatorul regiunii Odesa, Maksim Marcenko, declarase anterior într-o postare online că două rachete ucrainene au lovit crucişătorul Moskva.

„A fost confirmat că crucişătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde a fost trimis de către gărzile noastre de frontieră pe Insula Şerpilor!”. a declarat Marchenko.

În prima zi a invaziei, mica garnizoană a refuzat apelurile de pe navă pentru ca aceasta să se predea, spunându-i să „se ducă dracului”.

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat că nava ar putea avea la bord până la 510 membri ai echipajului.

Navele rusești nu mai atacă de miercuri, 13 aprilie, zona Odesei și a orașelor portuare învecinate, totul din cauza vremii furtunoase. Cu toate acestea trupele rusești încearcă să spargă linia de apărare și să confiște așezările în direcția sud, informează șeful administrației militare regionale din Odesa, Maxim Marchenko. Scenariul se aseamănă cu cel din bătălia de la Stalingrad, când nemții nu au luat în calcul un factor banal pentru rusul de rând: iernile grele rusești.

„Situația din regiunea Odesa este controlată, iar condițiile meteorologice (n. r.: furtuna în Marea Neagră) împiedică inamicul să acționeze în mod activ. Cu toate acestea, în regiunea vecină Mykolaiv, erupțiile încearcă să treacă granițele noastre, trăgând echipamente și personal. Dar unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei resping atacurile și dețin în mod fiabil apărarea, contracarând încercările inamicului de a trece în direcția Odesei”, a declarat Marchenko, relatează Ukrinform.

Rușii încearcă, de asemenea, să efectueze recunoaștere aeriană asupra regiunii Odesa, dar eforturile sunt blocate de forțele de apărare aeriană ale forțelor armate ale Ucrainei. Deși există în continuare posibilitatea lansării de atacuri cu rachete din Crimeea , a adăugat serviciul de presă al administrației militare regionale.