Klaus Iohannis, mesaj de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Ce le-a spus militarilor NATO

Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și prim-ministrul Regatului Belgiei au vizitat miercuri, 13 aprilie, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. La final, cei trei oficiali au făcut declarații despre poziția NATO în contextul războiului de la granițele țării noastre.

Klaus Iohannis: Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul NATO la orice ameninţare posibilă
Șeful statului a spus că Alianța Nord-Atlantică a sporit măsurile de pregătire a forțelor militare aliate și de consolidare a posturii aliate pe Flancul Estic. Klaus Iohannis a explicat contextul în care a apărut postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, făcând referire la conduita tot mai agresivă a Rusiei în plan regional.

Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spațiului aliat, asigurăm pacea și liniștea cetățenilor noștri. Faptul că ne aflăm împreună în această bază militară reprezintă o dovadă în plus a unității, coeziunii și solidarității care există la nivelul NATO, sunt cuvintele lui Klaus Iohannis.

Șeful statului a ținut să le mulțumească, în discursul său, militarilor români și celor din alte state membre NATO, care au rolul de a descuraja și apăra regiunea Mării Negre. Klaus Iohannis i-a mulțumit premierului De Croo pentru contribuția militarilor Belgieni aflați în România.

Vom continua eforturile noastre pentru a asigura răspunsul prompt, hotărât și robust al Alianței Nord-Atlantice la orice provocare sau amenințare posibilă. (…)Vom accelera transformarea Alianței pentru a consolida postura de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră, a mai spus șeful statului.

În vizita de la Baza Mihail Kogălniceanu a fost și premierul României, Nicolae Ciucă. Acesta a spus că statele membre alianței NATO trebuie să fie pregătite pentru o criză de durată și pentru situația în care această criză s-ar putea extinde mai aproape de granița noastră.

Premierul Nicolae Ciucă: Trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată
Militar de profesie, actualul premier al României, Nicolae Ciucă a spus că trăim vremuri grele pe care nu a crezut că le vom trăi în secolul XXI și că trebuie să fim pregătiți pentru o criză de durată. Acesta a ținut să precizeze că NATO este cea mai concretă și puternică garanție de securitate pentru statele sale membre.

Nicolae Ciucă a catalogat invazia Rusiei în Ucraina drept o acțiune ilegală, neprovocată și nejustificată, Tot el a spus și că invazia Rusiei în Ucraina e cea mai gravă amenințare la adresa securității euroatlantice din ultimii ani.