Avocatul din SUA care a intocmit un proiect de rechizitoriu, ce condamna presupusele crime de razboi comise de armata rusa in Ucraina, a declarat ca Vladimir Putin „e terminat din punct de vedere legal si politic”.
Cand va „cadea” liderul de la Kremlin.
„Nu am vazut niciodata lumea reunindu-se asa”, a spus fostul procuror al ONU, David Crane, potrivit independent.
David Crane , care l-a acuzat pe Taylor de crime de razboi si crime impotriva umanitatii pentru rolul sau in moartea a pana la 70.000 de oameni in Africa de Vest, a detaliat acuzatii similare impotriva liderului rus .
In plus, Crane a inclus si infractiunea de agresiune, infractiunea de care au fost acuzati si gasiti vinovati liderii Germaniei naziste, in timpul Proceselor de la Nürnberg.
„Vladimir Putin este terminat, practic, politic si legal. Este doar o chestiune de timp”, a declarat Crane, fostul procuror sef al Tribunalului Special pentru Sierra Leone, pentru The Independent .
„Va fi inculpat. Si va fi un criminal de razboi acuzat, ceea ce nu ii va mai da niciun drept politic si diplomatic. El nu are capacitatea de a se misca prin lume. Pur si simplu nu mai are respectabilitate, asa cum am facut cu Taylor, l-am dezbracat de toata puterea lui””
El a adaugat: „In opinia mea, este terminat politic, practic si legal. Si nu cred ca el realizeaza pe deplin. ”
In saptamanile de cand Putin a invadat Ucraina, Crane, un savant in rezidenta la Colegiul de Drept al Universitatii din Syracuse, a supravegheat eforturile asa-numitului Grup de lucru din Ucraina, o colaborare a studentilor in drept si a juristilor, care au lucrat cu sursa de informatii pentru a documenta presupusele crime de razboi.
Grupul, care are peste 400 de persoane si implica 12 universitati si grupuri pentru drepturile omului, a facut cercetari similare asupra presupuselor crime de razboi din Siria. Rusia a negat savarsirea crimelor de razboi si a afirmat, fara a furniza dovezi, ca atrocitatile vazute in orase precum Bucha, la nord de Kiev, au fost organizate de ucraineni pentru a face Moscova sa arate rau.
Recent, Crane si echipa sa au finalizat un raport de 276 de pagini care detaliaza numeroasele crime de razboi comise de cand Rusia a invadat Ucraina in urma cu sase saptamani, impreuna cu cadrul legal de raspundere pentru a acuza persoanele care poarta raspunderea pentru crime, cu incalcarile specifice ale dreptului international.
Include un proiect de rechizitoriu impotriva lui Putin, in varsta de 69 de ani, si prezinta, de asemenea, cazul impotriva altor patru inalti oficiali rusi – Valeri Vasilevici Gerasimov, seful Statului Major; Nikolai Vasilievich Bogdanovski, membru al Statului Major; Igor Olegovich Kostiukov, directorul Serviciului de Informatii Militare Ruse; si Oleg Leonidovici Saliukov, comandantul sef al Fortelor terestre ruse.
Raportul spune ca de la invazie, cetatenii ucraineni au fost fortati sa indure rapiri, distrugerea proprietatilor, foamete, teroare, bombardamente si crime din mainile Federatiei Ruse.
„Asa cum este in concordanta cu istoria complexa si complicata a Ucrainei, Rusia incearca din nou sa-si afirme dominatia si controlul asupra teritoriului, incalcandu-se fara indoiala dreptul international si suveranitatea ucraineana”, se spune.
„Nu exista o incalcare mai clara a legilor umanitatii. In elementele sale cele mai de baza, dreptul international si legile umanitatii stabilesc autodeterminarea si autoexprimarea unui popor drept drepturi fundamentale fara incalcare de catre puterile straine.”
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris timp de cateva saptamani ceea ce se intampla cu tara sa drept crime de razboi si a cerut un tribunal in stil Nürnberg pentru a-i urmari pe cei responsabili.
„Astazi, ca urmare a actiunilor Rusiei in tara noastra, in Ucraina, sunt comise cele mai teribile crime de razboi pe care le-am vazut de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial”, a spus el intr-o adresa virtuala adresata Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, luna aceasta.
„Trupele ruse distrug in mod deliberat orasele ucrainene cu artilerie si lovituri aeriene. Ei blocheaza in mod deliberat orasele, creand foamete in masa. Ei impusca in mod deliberat coloane de civili pe drum care incearca sa scape din ostilitati.”
La sfarsitul lunii februarie, Karim Khan, procuror la Curtea Penala Internationala de la Haga , a declarat ca a deschis o ancheta initiala privind potentialele crime de razboi.
Intre timp, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, cu sediul la Geneva, a infiintat o comisie de ancheta.
Presedintele Biden l-a numit pe Putin criminal de razboi si a spus ca ar trebui sa fie tras la raspundere. Cu toate acestea, SUA nu este membru al Curtii Penale Internationale, dupa ce politicienii americani au respins in mod repetat aderarea, deoarece se temeau ca cetatenii americani ar putea fi judecati.
Rapoartele sugereaza ca administratia Biden incearca in prezent sa jongleze cu sprijinul pentru Ucraina, fara a sustine prea mult nicio urmarire penala la CPI.
Avocatul David Crane a obtinut condamnarea fostului presedinte liberian Charles Taylor, pentru crime de razboi
Charles Taylor, acum in varsta de 74 de ani, a fost gasit vinovat de 11 acuzatii la tribunalul special pentru Sierra Leone, sustinut de ONU, de la Haga in 2012. A fost condamnat la 50 de ani de inchisoare si in prezent ispaseste acea pedeapsa la inchisoarea HM Frankland din County Durham, Anglia.
Pe langa miile de ucisi, nenumarati altii au fost violati sau torturati si milioane de oameni alungati din casele lor. Razboiul a durat mai bine de un deceniu, din 1991 pana in 2002.