România vrea să interzică prin lege importul de gaze, produse petroliere și cărbune din Rusia

Parlamentarii USR au depus, luni, o inițiativă legislativă care interzice importul de gaze, produse petroliere, cărbune și combustibil nuclear de proveniență rusească.

Potrivit proiectului de lege, iniţiatorii îşi justifică propunerea prin faptul că Parlamentul European a aprobat, în 7 aprilie 2022, o rezoluţie privind ”instituirea unui embargou complet și imediat asupra importurilor ruseşti de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaz”.

De asemenea, parlamentarii USR își justifică această măsură prin faptul că, cu ajutorul banilor proveniți din exporturile de petrol și gaze, Federația Rusă plătește soldații care ucid civili.
”În Ucraina sunt bombardate școli și spitale și sunt omorâți copii iar România, alături de alte state europene, finanțează armata responsabilă de masacre.

Asta este realitatea dură: cu banii proveniți din exporturile de petrol și gaze, Federația Rusă plătește soldați.

În condițiile în care statul român are resurse energetice, capacități de producție și de stocare, nu avem nici o scuză pentru continuarea importurilor” – susține senatorul USR Cosmin Poteraș, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.