Calendar ortodox 12 aprilie 2022. Ce mare sfânt este prăznuit

În fiecare an la data de 12 aprilie este prăznuit Sfântul Sava de la Buzău, unul dintre cei mai mari sfinți ai românilor.

Acesta a fost un mare sfânt iubitor de Dumnezeu încă din copilărie, părinții săi fiind creștini.

Cine a fost Sfântul Sava din Buzău
Sfântul Sava de la Buzău s-a născut în anul 334, fiind fiul unor creştini evlavioşi din părţile Buzăului, în vremea în care această parte a ţării era stăpânită de goţi. Crescând duhovniceşte sub povaţa preoţilor Sansalas şi Gutticas, tânărul Sava şi-a sporit evlavia, dorința pentru rugăciune, smerenia, iubirea de adevăr şi credința puternică în dumnezeu.

Sfântul Sava a avut o viață foarte simplă, preocupându-se mai mult de cei din jurul său care duceau multe lipsuri. Era o fire foarte blândă și răbdătoare, înfrânat în toate, feciorelnic, postind zilnic şi stăruind în rugăciune.

Când goţii păgâni au început prigonirea creştinilor, regele Atanaric a poruncit ca un idol să fie purtat într-un car prin cetăţi şi sate şi să i se aducă jertfe. Atunci Sfântul Sava s-a luptat pentru credința dreaptă și a învățat oamenii că nu este bine să se închine la idoli, ci trebuie să fie credincioși unui singur Dumnezeu.

Înainte de Paştele anului 372, Sfântul Sava a vrut să meargă în alt sat pentru sfintele slujbe, dar un înger al Domnului i s-a arătat şi i-a spus să se întoarcă în satul său, pregătindu-l pentru mucenicie. La scută vreme însă Sfântul Sava a fost prins de goţii păgâni şi supus la chinuri groaznice pentru a se lepăda de credinţa în Domnul Iisus Hristos.

La auzul acestor lucruri, regele a poruncit ca Sfântul Sava să fie înecat în râul Museos, care astăzi este numit Buzău. Așa și-a găsit sfârșitul unul dintre cei mai mari sfinți români.