A murit Ana Pascu, Doamna Scrimei Românești. Doliu în lumea sportivă

Zi tristă pentru sportul din România. S-a stins din viață Ana Pascu, cea supranumită Doamna Scrimei Românești. A fost una dintre cele mai mari sportive pe care le-a avut țara noastră. Din nefericire, ultimii ani din viață au fost îngrozitori de grei pentru Ana Pascu.

A plecat dintre noi Doamna Scrimei Românești
Ana Pascu a murit la vârsta de 77 de ani. În luna martie a acestui an și-a îngropat soțul, iar în urmă cu 6 ani a rămas fără fiul ei mult iubit. El era basistul trupei Goodbye To Gravity care concerta în seara fatidică de 30 octombrie 2015 când a avut loc tragedia de la Colectiv. Moartea fiului le-a adus multă durere Anei Pascu și soțului ei. Anul acesta, în luna martie, s-a stins din viață soțul Anei Pascu, reputatul medic ORL Alexandru Pascu.

Anunțul trist al trecerii în neființă a celei cunoscute după numele de Doamna Scrimei Românești a fost făcut de către Federația Română de Scrimă, printr-o postare pe Facebook.

Ana Pascu şi-a dedicat toată viaţa scrimei, a pus pasiune în ceea ce a făcut. Noi toţi i-am fost alături când viaţa i-a răpit fiul după incendiul de la Colectiv. De azi, Alex, mama şi tata, sunt împreună…. Federaţia Română de Scrimă transmite condoleanţe familiei, surorii sale, celor apropiaţi! Eroul cu mască, Doamna Ana Pascu va rămâne mereu în amintirea noastră, a celor care iubesc scrima şi sportul românesc. Drum lin, Doamna Ana! Odihniţi-vă în pace!, a fost mesajul Federației Române de Scrimă.

Anca Pascu a condus Federația Română de Scrimă timp de 31 de ani
Ana Pascu a fost o scrimeră română, dublă laureată cu bronz la Mexico 1968 și München 1972. Pascu a câștigat Campionatul Mondial pentru juniori din 1963 de la Gent, apoi și-a făcut o carieră strălucită la seniori: a cucerit șapte medalii la Campionatul Mondial și a participat la Jocurile Olimpice de cinci ori, câștigând două medalii de bronz în 1968 și în 1972. Datorită rezultatelor sale, a fost declarată „maestru emerit al sportului”.

A condus Federația Română de Scrimă din 1982 până la 2013, anul în care a decis să nu mai candideze pentru un mandat nou și să predea ștafeta lui Mihai Covaliu, fostul campion olimpic și antrenorul lotului național de sabie. A fost președinte de onoare a FRS. Din 2004 a fost și vice-președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Ana Pascu a fost membră a comisiei de regulamente a Federației Internaționale de Scrimă din 1984 până la 1996 și a comisiei de arbitraj din 1996 până la 2004. Din 2002 a fost membră a comitetului executiv și, din 2004, vice-președinte a FIE.

Anca Pascu a condus Federația Română de Scrimă timp de 31 de ani.