Ambasadorul rus la Bucuresti, prima declaratie dupa incidentul de miercuri dimineata: „A avut loc un atac terorist”

Aleksandr Bastrakin, presedintele Comitetului de Ancheta rus, a ordonat miercuri directiei principale de investigatii din cadrul acestei structuri de pe langa Parchetul rus sa ancheteze circumstantele in care a avut loc incidentul de la Ambasada Federatiei Ruse din Romania, a transmis serviciul de presa al institutiei, citat de agentia oficiala de presa TASS.

„Pentru stabilirea detaliilor incidentului, seful Comitetului de Ancheta a dispus ca anchetatorii sa ceara Ministerului rus de Externe informatiile necesare pentru investigarea datelor”, a anuntat serviciul de presa al structurii, potrivit Agerpres.

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei in Romania: A avut loc un act terorist
Ambasadorul Rusiei in Romania, Valeri Kuzmin, a declarat miercuri ca incidentul in care o masina s-a izbit in portile misiunii diplomatice ruse de la Bucuresti ar putea fi numit, „practic”, un „act terorist”, noteaza TASS.

„De fapt, a avut loc un atac terorist in aceasta dimineata devreme, desi sunt multe circumstante care fac acest incident mai greu de inteles”, a declarat Kuzmin pentru postul de televiziune Rossia-24.

„Atmosfera care se instaleaza treptat aici este foarte tensionata. Ambasada a primit in mod repetat amenintari directe prin e-mail ca va fi ‘aruncata in aer’, de ‘razbunare’”, a mai spus ambasadorul, potrivit TASS, citat de Digi 24.

Agentia oficiala rusa de presa mai scrie ca incidentul a fost o „actiune planificata” si ca soferul le-a strigat ceva agentilor de paza ai ambasadei inainte de a muri.

Procurorul de caz exclude un atac terorist
”In aceasta dimineata, in jurul orei 06:00, a fost sesizat un eveniment, in care a fost implicat un autoturism, care a parasit soseaua si s-a lovit de gardul unei reprezentante diplomatice. Conducatorul auto este decedat si a fost nevoie de interventia pompierilor pentru a stinge incendiul manifestat la autoturism”, a anuntat miercuri dimineata Politia Capitalei.

Procurorul de caz Bogdan Staicu a declarat ca, potrivit primelor date, barbatul a intrat cu masina in gardul ambasadei si imediat dupa si-a dat foc. De altfel, in masina lui au fost gasite mai multe recipiente cu substante inflamabile, precum vopseluri.

”In felul acesta s-a produs incendiul din interiorul masinii, rezultatul fiind carbonizarea barbatului. Acestea sunt datele la momentul actual. Cu siguranta nu este o stare de fapt stabilita cu certitudine, dar pe baza datelor existente aceasta este situatia de fapt conturata momentan”, a spus Staicu.

Intrebat daca poate fi catalogat ca gest terorist, tinand cont de situatia de la granita, prim-procurorul a exclus acest lucru.